газова връзка, интерконектори Великобритания

Комисията по енергетика в Народното събрание ще обсъди междуправителственото споразумение за проекта за изграждане на междусистемнате газова връзка Гърция- България.

Документът третира нивата на данъчно облагане за 25 години, какъвто е периодът на експлоатацията на газопровода. Той бе подписан на 10 октомври 2019 година, а целта му е фиксиране на нивата на корпоративния данък в двете държави към ставките, действащи в момента на сключването на споразумението.

Междуправителственото споразумение предвижда и разпределение на приходите от проекта на териториален принцип, при който общата печалба от преноса на природен газ по газопровода се разпределя между двете държави пропорционално на дължината на неговото трасе.

Интерконекторът с Гърция трябва да е готов до пролетта на 2021 година

Бъдещата газова връзка между двете страни е обявена за обект с национално значение и за проект от общ интерес за Европейския съюз с две решения на Министерски съвет – през 2009 и 2012 г.

Тя трябва да свърже газопреносната мрежа у нас близо до Стара Загора с тази в южната ни съседка край град Комотини. Дължината й е 140 километра на наша територия.

Трасето трябва да бъде готово до март 2021 година.

Целта на газовата връзка с Гърция цели да осигури достъп до алтернативни трасета и източници за доставка на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа, допринасяйки за задълбочаване на конкуренцията, диверсификацията и енергийната сигурност.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!