Кирил Петков и Бойко Рашков
Кирил Петков и Бойко Рашков. Снимка: БГНЕС

Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се събра на първото си заседание днес и гласува двата законопроекта за нов антикорупционен закон. Текстовете, внесени от Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ (ПП), и тези на служебното правителство събраха по 17 гласа. Двама от членовете на комисията гласуваха „въздържал се“ и за двата законопроекта.

„Корупцията е сред основните причини за загубата на обществено доверие. Затова от ПП идентифицирахме корупцията като враг номер едно“, каза Кирил Петков, който е член на комисията. Това е причината ПП да предлага нов закон, за да бъде създаден независим орган за разследване на корупцията, но и да има механизми той да не се превърне в „бухалка“, посочи Петков.

Милен Матеев от ПП представи законопроекта, според който се предлага сегашната КПКОНПИ да бъде разделена на две. „Ако прокуратурата и следствието работеха ефективно, нямаше да имаме такива нива на корупцията“, посочи Матеев.

Правосъдният министър Крум Зарков, представяйки законопроекта на Министерския съвет, заяви, че е добре да има специална ресорна агенция. „МС предлага новият орган да не бъде избиран само от НС, а на квотен принцип – двама от Народното събрание, един от президента и по един от двете върховни съдилища“, посочи той. Повече за това предложение – вижте тук. 

Зарков припомни, че в предложенията е заложено ротационно председателство всяка година.

Сегашният ръководител на КПКОНПИ Антон Славчев заяви, че усещането че комисията не си върши работата не е правилно. „Това, че нямаме разследващи функции, може би създава грешно усещане, че не работим“, каза Славчев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук