F-16
На снимката: изтребител F-16

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри Проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап, с вносител Министерския съвет с 13 гласа “за”, 4 гласа “против” и 1 “въздържал се”. Става въпрос за купуването на втората партида от изтребители F-16 Block 70.

Вчера проектът за втората партида изтребители F-16 беше подкрепен и от Комисията по отбрана. Вижте повече. 

Предстои проектът за инвестиционен разход да бъде гласуван в пленарната залата на Народното събрание. Одобрението на подобен разход може да се направи единствено от парламента. Именно това наложи България да поиска крайният срок за приемане или отхвърляне на офертата за втората партида изтребители да бъде удължен – защото Министерският съвет сам не би могъл да я приеме, първо трябва да има зелена светлина от депутатите.

Самата оферта дойде по времето на Драгомир Заков като министър на отбраната в кабинета „Петков“. Първоначалният краен срок за приемане беше началото на ноември, но след това срокът беше удължен от американска страна до 15 декември.

По думите на служебният министър на отбраната Димитър Стоянов приблизителната стойност на договора за закупуването на още осем изтребители F-16 е 1,3 млрд. долара. Вижте повече.

В приетия от комисията по бюджет проект е посочено, че необходимият разход е около 2,5 млрд. лева, като той е освен за самите изтребители, и за боеприпаси, оборудване и обучение.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук