комитова

Няма спор за мястото на Националната детска болница. Тя трябва да е в района на болничния комплекс на УМБАЛ „Александровска“. Това каза служебният регионален министър арх. Виолета Комитова по време на експертна среща, на която бяха обсъдени добрите практики, свързани с изграждането на детската болница.

„Там е мястото ѝ. Няма нужда да се търси друго място. Този терен е наличен и трябва да се спре с разискването на този въпрос“, заяви категорично Комитова.

Тя разказа още, че, когато е влязла в регионалното министерство е установила, че не е била свършена никаква работа и е било изгубено ценно време. Комитова разясни, че има две тези, касаещи изграждането на детската болница.

„Има и две тези – реконструкция на скелет ли ще се прави или чисто ново. Тук се предвижда нов строеж и това е отбелязано в документите“, каза още тя.

Комитова: Още през 2011 година е предвидено старата сграда да бъде премахната

Служебният министър обясни, че има градоустройствен план от 2011 г., който със силата на закон посочва, че на мястото може да се изгради сграда с височина 20 м. и нищо друго.

„Още през 2011 г. този план е предвидил тази сграда да бъде премахната, нея я няма. Още тогавашното здравно министерство е разбрало, че въпросното скеле е износено и не отговаря на съвременните изисквания“, обясни Комитова.

Комитова подчерта, че е заявила готовността си да издаде виза за проектиране на чисто нова сграда на Главболгарстрой за два дни. Тъй като държавата е сключила договор за реконструкцията на съществуващото скеле, но те са отказали да се възползват от тази възможност.

„Те казват, че не искат виза за нова сграда. Защо не искате виза за нова сграда – питам аз? Защото ще ни бъде отказана обществената поръчка, която е за реконструкция“, каза тя.

Комитова поясни, че тя не атакува обществената поръчка, а дава предложение за действие, тъй като дейностите по болницата изостават с 2 години. Понеже регионалното министерство не е страна по тази сделка, те са занимават само с градоустройствените планове, а принципал на поръчката е здравното министерство, откъдето само с изрична заповед могат да прекратят поръчката.

Таня Андреева: Ще предложа създаването на подкомисия за детското здравеоопазване към парламентарната здравната комисия

На експертната среща, на която чуждестранни и родни архитекти представиха визията си за бъдещата детска болница не присъстваха представители на строителя и здравното министерство. По думите на д-р Таня Андреева, депутат от ДБ и активист на инициативата „За истинска детска болница“, причината да отсъстват са други ангажименти. Попитана кога ще стане факт болницата, Андреева каза:

„Международните експерти бяха категорични, че за два пъти по-голяма болница отколкото ние предлагаме да има са били нужни 6,5 г. от началото на целия проект до първата операция“, посочи тя.

Таня Андреева съобщи, че ще предложи създаването на подкомисия за детското здравеоопазване към парламентарната здравната комисия. Една от целите на подкомисията ще бъде да анализира потребностите на бъдещата детска болница с помощта на експерти.

„Две години изгубихме безценно време, в което можехме да минем през половината от тези процеси. Можехме да имаме качествен анализ на нуждите, подробно задание и международен конкурс, за да започнем изграждането на болницата. Ако не извървим всички тези стъпки. Отново ще стигнем доникъде: до задънената улица, към която вървим вече не знам колко време“, заяви Андреева.

Директорът на специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ д-р Благомир Здравков пък постави въпроса дали в това състояние ще бъде оставено детското здравеопазване, докато се чака новата детска болница.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук