Доналд Тръмп

В петък нюйоркски съдия осъди едноименната компания за недвижими имоти на Доналд Тръмп да плати глоба в размер на 1,61 млн. долара, след като я призна за виновна за това, че в продължение на 15 години е планирала да измами данъчните власти, предаде „Ройтерс“. 

Съдията Хуан Мерчан от наказателния съд в Манхатън наложи присъдата, която е максималната възможна според щатското законодателство, след като миналия месец съдебните заседатели признаха двама свързани с Trump Organization лица за виновни по 17 наказателни обвинения.

Във вторник Мерчан осъди Алън Вайселберг, който е работил за семейство Тръмп в продължение на половин век и е бивш главен финансов директор на компанията, на пет месеца затвор.

Сюзън Нечелес, един от адвокатите на защитата, заяви, че компанията на Тръмп планира да обжалва. На никой друг не са повдигнати обвинения.

Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг все още води наказателно разследване на бизнес практиките на Тръмп.

„Днешната присъда, заедно с присъдата, произнесена по-рано тази седмица, затваря тази важна глава от продължаващото ни разследване на бившия президент и неговия бизнес“, заяви Браг пред репортери. „Сега ще преминем към следващата глава“.

Джошуа Стейнгълс, един от прокурорите, изглежда се оплака от размера на наказанието, като каза на Мерчан, че санкцията е само „малка част“ от приходите на Trump Organization.

Бил Блек, професор в Юридическия факултет на Университета на Мисури-Канзас Сити, специализиран в областта на престъпленията на белите якички посочи следното:

„Това е фарс. Никой няма да спре да извършва такива престъпления заради тази присъда“.

Делото отдавна е трън в очите на бившия президент републиканец, който го нарича част от лов на вещици, организиран от демократи, които не харесват него и политиката му.

По време на четириседмичния съдебен процес прокурорите представиха доказателства, че компанията на Тръмп е покривала лични разходи като наеми и лизинг на автомобили за ръководителите, без да ги отчита като доход, и се е преструвала, че коледните бонуси са възнаграждения, които не са за служителите.

Според прокурорите самият Тръмп е подписал чековете за бонуси, както и лизинга на луксозния апартамент на Вайселберг в Манхатън и частните училищни такси за внуците на финансовия директор.

„Редица от тези измамни практики са били изрично санкционирани отгоре надолу“, заяви Стейнгъс по време на изслушването в петък.

Въпреки че свидетелства в полза на правителството, Вайселберг заяви, че Тръмп не е бил част от схемата за измама, и отказа да помогне на Браг в по-широкото му разследване на бившия президент.

Организацията „Тръмп“ беше пуснала Вайселберг в платен отпуск, докато не прекратиха връзките си тази седмица. Адвокатът му заяви, че раздялата, обявена във вторник, е по взаимно съгласие.

75-годишният Вайселберг излежава присъдата си в известния нюйоркски затвор „Райкърс Айлънд“.

Тръмп е изправен пред няколко други правни проблеми, включително проверки, свързани с нападението срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., съхраняването на класифицирани документи след напускането на Белия дом и усилията за отмяна на загубата му на изборите през 2020 г. в Джорджия.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук