Нотис Митаракис
Нотис Митаракис Снимка: АНА/МНА

Гърция настоява за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген, което е в интерес на целия Европейски съюз. Това заяви министърът по миграцията Нотис Митаракис, който е на официална визита във Виена.

Гърция изцяло подкрепя влизането на България и Румъния в Шенген, защото отчита, че двете страни спазват всички изисквания за това, каза в австрийската столица Митаракис.

Той посочи и сътрудничеството с българските власти по овладяване на бежанския натиск и охрана на външните европейски граници.

Според гръцкото правителство приемането на България в Шенген ще допринесе за развитието на търговските отношения в Европейския съюз.

Атина вече е отправила искане към шведското председателство на Евросъюза за незабавно приемане на София и Букурещ в Шенген, съобщи министър Митаракис.

В Шенгенската зона от 1 януари беше приета само Хърватия, а България и Румъния останаха извън зоната без граничен контрол след заседание на Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи от ЕС на 8 декември м.г.

Тогава Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенген, Нидерландия застана само срещу нас, а Хърватия получи зелена светлина от всички държави членки.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук