Израел

Израелски самолети и бойци в Газа си разменят ракетни и въздушни удари в свирепа конфронтация, която продължава почти непрекъснато от понеделник. В конфликта досега са загинали 24 палестинци, включително девет деца.

След седмици на интензивно насилие в Йерусалим, Хамас, ислямистката група, която управлява в Газа, изстреля ракета към свещения град в понеделник вечерта. Това е първият подобен случай през последните седем години.

В Газа здравни служители съобщиха, че седем членове на едно семейство, включително три деца, са загинали при експлозия. Не беше ясно дали взривът е причинен от израелски въздушен удар или ракета.

Израелските военни заявиха, че са убили 15 „оперативни работници“ на Хамас и командир на батальон. Жителите в град Газа съобщават за бомбардировки над високи сгради, поради което и повечето хора са прекарали нощта, укривайки се в мазета.

В Израел медиците съобщиха, че вследствие на изстреляна ракета на над 25 цивилни е била оказана медицинска помощ, включително ранени от счупено стъкло и шрапнели. От ислямистката групаса изстреляли поне 250 ракети към Израел, много от които са били прихванати. Някои от тях обаче са осъществили директни удари по жилищни сгради.

Израел заяви, че изпраща подкрепления на войските по границата с Газа и мобилизира 5000 резервни войници. Това предизвиква опасения от по-широка конфронтация.

В изказване след изстрелването на първите ракети от Газа израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че бойците са „преминали червена линия“, добавяйки: „Израел ще отговори с голяма мощност“.

В изявление, публикувано рано във вторник, лидерът на Хамас Исмаил Хание заяви, че ракетните атаки ще продължат, докато Израел спре „всички сцени на тероризъм и агресия в Йерусалим и джамията Ал Акса“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!