Доналд Тръмп, Нанси Пелоси
Колаж: Доналд Тръмп и Нанси Пелоси

Водената от демократите Камара на представителите на САЩ гласува с мнозинство за одобрението на набор от основни правила за разследването на импийчмънта срещу президента Доналд Тръмп. Мнозинството от депутатите одобриха резолюцията, но гласуването все още продължава.

Само двама депутати – и двамата демократи – прекрачиха партийната линия в първия официален вот на Камарата в процеса на импийчмънт. Конгресмените от щатите Ню Джърси и Минесота гласуваха против резолюцията.

Общо 232 депутати гласуваха за резолюцията, докато 196 се обявиха против.

„Днес Камарата прави следващата стъпка напред, тъй като установяваме процедурите за открити изслушвания, провеждани от Комисията за разузнаване на Камарата, така че обществеността да може да види фактите само“, каза председателят на Камарата Нанси Пелоси малко преди гласуването.

Президентът Доналд Тръмп реагира почти мигновено след вота на Камара на представителите, с който се дава зелена светлина на разследването за импийчмънт. Той нарече хода „Най-големият лов на вещици в американската история!“

Туитът на Тръмп дойде секунди след като долната камара на Конгреса гласува с мнозинство, но почти изцяло по партийна линия, за да определи правилата на процеса, който се очаква да доведе до реализиране на документи за импийчмънт.

Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам обвини опозиционните демократи, че имат „побъркана фикс-идея за този незаконен импийчмънт“.

„Демократите гласуваха всеки ден да губят ценно време за срамния импийчмънт – нелеп пристрастен опит за унищожаване на президента“, каза тя.

Резолюцията на Камарата призовава за публични изслушвания и публикуване на преписи от поредица изслушвания при закрити врати. Тя също така установява правила за президента и неговия защитник относно защитата и доказателствата, които ще се появят в хода на процеса. С това се формализира процесът и се предоставя възможност за защитата на Тръмп да извършва кръстосан разпит на свидетели.

Освен това резолюцията изисква Комисията за разузнаване на Камарата да публикува публичен доклад от разследването си, а Комисията по съдебната власт да използва този доклад при изготвянето на членове за импийчмънт за гласуване в главната камара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!