Иван Гешев
на снимката: главният прокурор Иван Гешев

Конституционният съд ще обяви – може ли всеки прокурор да разследва главния. С това питане съдът беше сезиран в края на миналата година от Министерския съвет, съобщи БНР.

Съдиите ще се произнесат и по искането на президента за обявяване за противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка.

Недосегаем ли е главният прокурор?

Заради доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва обвинител номер едно и при сега действащата конституционна уредба.

Текстът, чийто тълкуване се иска е „главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“ и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо.

Предварителните очаквания са Конституционният съд да каже, че главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест редови прокурор може да разследва главния.

КС трябва да каже и дали е законно обявяването на извънредна епидемична обстановка от правителството

Второто ключово решение на Конституционния съд е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента е в противоречие с основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават основните им права. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук