Конституция

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента на Република България за обявяване противоконституционност на Решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България (обн., ДВ, бр. 86 от 06.10.2020 г.) като противоречащо на чл. 4, ал. 1, чл. 79, ал. 3, чл. 158, т. 1, чл. 159, ал. 1 и чл. 161 от Конституцията, съобщи пресцентърът на КС. Решението да се допусне за разглеждане искането на президента е взето единодушно. Не е ясно кога съдът ще излезе с решение по въпроса за законността на комисията.

Президентът сезира КС с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на Народното събрание от 2 октомври 2020 година за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България. В искането на президента Радев е посочено, че промени във вече внесен проект за нов основен закон може да прави само Велико народно събрание.

Според Радев действащото Народно събрание има право да обсъжда само дали по проекта следва да се свика Велико народно събрание или не. ВНС е единственият орган, който е оправомощен да приеме нова конституция. Според президента с решението надхвърля конституционната компетентност на обикновеното Народно събрание и се нарушава принципът на правовата държава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!