коронавирус

България записа мрачен рекорд от над 1 000 заразени за денонощие и 1 000 починали от началото на пандемията, но тя не е единствената балканска държава, в която броят на заразените расте и се поставят негативни рекорди.

Гърция – също нов антирекорд

Гърция постави още един антирекорд за брой новозаразени за денонощие – 667, а починалите са 8. От новите случаи във вторник 52 са били открити сред туристи. Атика отново е на върха в списъка с 251 нови заразени, следвана от Солун със 125.

По време на седмичния брифинг във вторник здравните власти заявиха, че през последните две седмици Гърция е регистрирала 5528 нови потвърдени случая и 100 смъртни случая, както и 472 изписвания от болница.

Активните случаи в момента са 5112.

Професор Гкикас Майоркинис от министерството на здравеопазването, призова хората на възраст от 18 до 40 да носят маски за лице навсякъде и да бъдат особено внимателни към превантивните мерки. Той добави, че хората на възраст между 18 и 39 години през последните дни са 60% -70% от всички нови случаи в сравнение с предходните дни. Групата от 18 до 39 години също показва покачване на процента на положителните резултати от тестове, вариращ между 10% -20%.

Смъртните случаи поради коронавируса също са се увеличили: от около 5 на ден до поне 8 на ден през тази седмица.

Единственият оставащ стабилен брой е този на интубираните пациенти в болници, който варира между 80 и 90 на ден, каза той.

Майоркинис предупреди, че хората с нулева кръвна група не са имунизирани срещу вируса, както медиите съобщават напоследък, а пушачите са два пъти по-склонни да се разболеят от коронавирус и ги призова да се въздържат от пушене, когато са навън.

Ръководителят на Гражданска защита Никос Хардалиас призова гражданите в Солун, Янина и Кастория да останат в повишена готовност по време на увеличеното коронавирусно епидемиологично натоварване, наблюдавано в тези области през последните няколко дни.

Турция регистрира покачване на заразените за пореден ден

Турция регистрира още 1894 нови пациенти с коронавирус през последните 24 часа, според данните на здравното министерство.

Още 74 смъртни случая за изминалото денонощие увеличиха загиналите на 9 445, излекувани са над 1500 души.

Общият брой на заразените в момента е 351 413, съобщи здравното министерство.

През последните 24 часа са направени над 116 000 нови пи си ар теста за COVID-19, съобщи Анадолската агениция.

Данните показват, че броят на пациентите в критично състояние в момента е 1,545, като 5,6% страдат от пневмония.

„Докато нашите здравни работници се стремят да излекуват пациентите, ние трябва да им помагаме, като спазваме правилата“, заяви здравният министър Фахретин Коджа в „Tуитър“, отправяйки поредния апел към гражданите да спазват мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

Коронавирусът отне повече от 1,12 милиона живота в 189, като на-засегнати от пандемията са САЩ, Индия и Бразилия, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!