Злато контрабанда

Митническите служители са открили над 12.5 кг контрабандни златни накити при две проверки – на автобус и лек автомобил, съобщиха от „Агенция митници“.

На 21 май 2021 г. около 18.30 часа на МП „Капитан Андреево“ лек автомобил BMW с чужда регистрация, влиза в страната от Турция на път за Румъния. Водачът на автомобила – турски гражданин с инициали Т.К на 52 г. пътувал сам и заявил пред митническите служители, че не пренася стоки за деклариране. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

При последвалата физическа проверка се установява, че във фабрична кухина, около люка на тавана, са укрити 23 полиетиленови плика, обвити в тиксо. Те съдържат 1645 пръстена, гривни, медальони, обици, колиета, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с общо тегло 6161.20 грама. Те са от 14-каратово злато и стойността им се оценява на 492 896 лева.

Голямо количество контрабандни златни накити са открити и на 22 май 2021 г. в малките часове на нощта. Тогава на пункта пристига автобус с турска регистрация на път от Турция за Северна Македония, управляван от турски гражданин – Е.Т. на 52 г. Митническите служители селектират превозното средство за проверка, при която са отбелязани необичайни плътности в задната част около двигателя.

При последвалия физически контрол е открит специално изграден тайник,. В него са били укрити 1668 различни изделия от жълт метал. Според експертизата на вещото лице откритите изделия са от 14, 21 и 22 каратово злато. Общото им тегло е 6356.60 грама на обща стойност 519 089 лева.

Задържаните златни изделия са с общо количество 12,517 кг на обща стойност 1 011 985 лева.

По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

С постановление на прокурор на двамата обвиняеми е наложена забрана да напускат страната. Отнети са и документите им за пътуване в чужбина. Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева. Контрабандните златни накити и превозните средства са задържани. Действията по разследването продължават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук