Румен Радев Александър Вучич

Днес президентът Румен Радев посети град Цариброд в Западните покрайнини.

Той се срещна със сръбския си колега Александър Вучич и с представители на българското национално малцинство в Република Сърбия. Двамата президенти дадоха изявление за медиите.

„За най-бедния край мога да ви кажа, че се чувствам сред добри домакини.“

Това заяви президентът Румен Радев, отговаряйки на въпрос как се чувства при посещението си в най-бедния край на Европа – Западните покрайнини.

„Днес решихме тук да пристигне делегация от българското министерство на икономиката да се срещне с общината, общинския съвет и местния бизнес и да уговорим условия и бъдещи инвестиции. Настоял съм да се направи всичко възможно на административно ниво българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен, да развива дългосрочна дейност и да влага инвестиции“, заяви още президентът Радев.

„Ще се радвам, ако сръбската държава направи повече и влага повече в този регион“, подчерта държавният глава.

На въпрос кога законодателно ще бъде решен въпроса с фамилиите на българските жени от Западните покрайнини, така че те да завършват на „ова“, а не както е сега на „ов“, отношение взеха и двамата държавни глави.

Президентът Румен Радев заяви, че въпросът с българските женски фамилии е обсъждан със сръбските власти. Според него се касае за „административно решение и за по-голяма настойчивост, по-голяма активност и по-голямо единство в Националния съвет на българското малцинство“.

От своя страна президентът Александър Вучич заяви, че проблемът за него е решен още през 2018 г. и всеки, който желаел можел да отиде до общината и да си смени фамилията. Това, по думите му отнемало само 15 минути. Отделен бил въпросът колко от нашите сънародници в Западните покрайнини са готови да го направят, добави Вучич.

На въпрос на дали Сърбия се срамува от имената на български национални герои и по тази причина променя техните имена Вучиш отговори:

„Що се отнася до промяната на имена на улици и дали някой желае да променя имена на улици на български герои, български лидери, български революционери… Хора, които са от значение за българската история, дори не ни минава през ума.“

В конкретния случай става дума за бул. „Гоце Делчев“ в Белград, който преди две години бе сменен от сръбските власти с мотива, че Гоце Делчев е български национален герой.

„Ние българите ги приемаме като приятели и нямаме тази злонамереност, в която вие ни обвинявате понякога. Дори не реагираме, когато някой ни обвинява в такива неща. Когато някой каже, че Пирот е български, че Ниш е български, дори аз като президент не реагирам на това“, каза още Вучич.

Двамата президенти  ще участват в церемонията по откриването на паметник на Светите братя Кирил и Методий в двора на училището в Цариброд, което носи името на славянските първоучители.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!