Кораб, превозващ 14 600 овце, се преобърна край бреговете на Румъния в неделя.

Малко след напускането на пристанището в Мидия, „Куин Хинд”, плаващ за Саудитска Арабия, се преобърнал, но причините за инцидента не са ясни.

Екипажът от 20 сирийци и един ливанец е спасен, заедно с 32 овце, две от които са спасени от водата, каза Ана-Мария Стоица, говорител на спасителната служба.

овце, Румъния, кораб
източник: IGSU Romania

„Спасителните операции продължават. Надяваме се, че овцете вътре в кораба все още са живи”,  каза тя.

Спасителите, подкрепени от военните, полицията и водолазите, се опитваха да изправят кораба, плаващ под флаг на Палау, и да го изтеглят до пристанището, каза тя.

Асоциацията на животновъдите в Румъния – Acebop, призова за спешно разследване.

„Нашата асоциация е шокирана от инцидента“, заяви президентът на Acebop Мери Пана в изявление. „Ако не можем да защитим добитъка при транспортиране на дълги разстояния, трябва да ги забраним изцяло.“

Габриел Паун от неправителствената организация Animals International твърди, че корабът е бил претоварен. Той добави, че миналият декември „Куин Хинд” имал проблеми с двигателя.

овце, Румъния, кораб
източник: IGSU Romania

„Разследването трябва да бъде започнато незабавно“, каза той за АФП.

Румъния, която се присъедини към ЕС през 2007 г., е една от най-бедните страни членки.

Тя обаче е третият по големина овцевъд в ЕС след Великобритания и Испания и топ износител, предимно за пазарите в Близкия Изток.

Всяка година над 100 кораба с животни напускат Мидия. Екоактивистите ги наричат „кораби на смъртта” и добавят, че овцете буквално се „пържат” в плавателните съдове, особено през горещите летни месеци.

Активистите са обозначили корабите за превоз на животни – около 100 от които напускат Мидия всяка година – „кораби на смъртта“, казвайки, че овцете рискуват да бъдат приготвени живи на борда през горещите летни месеци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!