Клаус Йоханис убедително спечели втория тур на президентските избори в Румъния, които се проведоха в неделя. Кандидатът на социалдемократите Виорика Дънчила е подкрепена от 35,2%, а Йоханис – от 64,8 на сто от румънците.

След като станаха ясни резултатите, новият-стар президент на Румъния се определи като „пожарникар, който предотврати сриването на страната“, пише АФП.

Бившият професор по физика, известен като „германецът“ заради своето потекло, неведнъж е използвал правомощията си, за да подкрепя антикорупционните протести и да засили връзките със САЩ.

Критиците твърдят, че му липсва харизма, но благодарение на дълбокото негодувание на избирателите срещу Социалдемократическата партия, той смаза съперника си, бившия премиер Виорика Данчила, коментират анализатори.

Първите пет години на поста на Йоханис – които той си осигури през 2014 г., когато победи друг кандидат на Социалдемократите, бяха белязани от постоянно несъгласие с лявата партия, която доминира политиката от края на комунистическата ера през 1989 година.

60-годишният политик редовно отхвърля инициативите на Социалдемократическата партия, най-вече тези, целящи декриминализиране на няколко корупционни престъпления.

Йоханис застана на страната на стотици хиляди протестиращи и Европейският съюз срещу тези реформи.

Преди вота в неделя Йоханис обеща да освободи румънските институции от корупция – с помощта на ново правителство, оглавявано от партията, която някога той ръководеше, дясната Националнолиберална партия (ДНП).

„Модерна, европейска, нормална Румъния спечели днес“, каза Йоханис пред репортери след победата си.

Йоханис се изправи срещу куп критики в навечерието на изборите в неделя заради отказа си да участва в дебат с опонента си Данчила.

„Не мога да приема дебат с човек, който представлява най-лошото в румънската политика от последните 30 години“, каза Йоханис.

Преди да стане президент, „германецът” беше кмет в продължение на 14 години на Сибиу, неговия роден град в централна Румъния, някога дом на голямо немско малцинство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!