Корнелия Нинова коментира коалицията с Има такъв народ
Корнелия Нинова

В ефира на БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова направи подробен анализ на нови служебен кабинет и изминалото 45-то Народно събрание. Тя опроверга твърдението, че в момента БСП са „вкарани през задния вход“.

Тя заяви, че партията ще работи, за да се наложи кто управленска алтернатива.

„Има такъв народ“ беше емоционален избор, но не са управленска алтернатива. Позицията ни в 45-ия парламент беше да се състави временен кабинет на ИТН с няколко приоритета – спешни социални мерки, Плана за възстановяване и ревизия на управлението на Бойко Борисов, но партията на Слави Трифонов нямаха нито готовност, нито потенциал, каза тя

Нинова подчерта, че твърденията на ГЕРБ, че президентът е вкарал БСП във властта „през задния вход“, са неверни.

„Участието на БСП в служебния кабинет е само Янаки Стоилов. Несериозно е ГЕРБ да го твърди. Янаки Стоилов ще се справи с работата, защото има качествата да го направи, но не смятам това да се използва в предизборната кампания на БСП.

Нинова определи като логични и наложителни промените в институциите, които направи служебното правителство.

„НАП и Агенция „Митници“ работеха като чадър и като инструмент за натиск. Смените на ръководителите им са разбираеми, защото от тези институции зависи събираемостта на средствата.

Според Корнелия Нинова предложението на Мая Манолова за съществуването на парламентарната комисия за ревизия на управлението, без да има работещо Народно събрание, е правен нонсенс. По думите ѝ смисълът на тази комисия ще е постигнат, когато има повдигнати от прокуратурата обвинения.

В БСП е започнал процесът по номинации за листите за предсрочните избори, вероятна ще има персонални промени.

В заключение каза, че новото движение в левицата „Социализъм 21-ви век“ не я притеснява, а очаква нови идеи от учредителите му. То беше учредено в събота в НДК. Денят съвпадаше с Националния съвет на БСП. По думите й ще подейства позитивно за общото състояние на левицата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!