Нинова
На снимката: Корнелия Нинова, лидерът на БСП

Репресиите срещу наши кандидати, участвали в местния вот, продължават и след изборите, съобщи на брифинг след пленарното заседание в парламента председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Поголовно наши кандидати биват заплашвани с уволнения, други са директно уволнявани, а трети са проверявани“, оплака се Нинова.

Тя призова, ако има и потърпевши кандидати от други партии, да подават сигнали, като БСП ще направи всичко възможно да ги защити.

„В момента нещата се правят така, че хората да нямат начин да се защитят – смята лидерът на социалистите – Само за няколко дни застъпници в Благоевград получиха предупреждение за уволнение от работа. В Община Дупница наш служител на ВиК също е заплашен.“

Тя посочи, че в община Септември е уволнена учителка от детска градина, която е член на БСП и член на ОИК.

Нинова се обърна към всички хора, застрашени от репресии на управляващите.

„Моля, всеки сигнал подавайте при нас. Ще ви защитим с всички средства – юридически и политически. Няма да ви оставим на тези репресии сами. Обръщам се към държавните служители, някои от които споделиха, че ги изпращат на измислени проверки, които нямат никакво основание. Не изпълнявайте такива заповеди, накрая ще си измият ръцете с вас“, заяви Нинова.

Кандидатът за кмет на Ловеч от „БСП за България“ Радина Банкова заяви, че сметките са й запорирани неоснователно.

„За мое огромно съжаление във вторник на обяд – ден и половина след изборите бях посетена от призовкар, който ме уведоми, че имам огромни задължения към НАП, касаещи осигуровки и данъци, касаещи моите служители и работници. Паралелно с него е осъществен запор на банковите сметки на фирмата в страната. За огромно съжаление, казвам, защото по време на цялата кампания се постарах да направим една изключително позитивна, честна, открита кампания. Кампания, през която не отправих нападки към никого. Не влязох в спорове с никого и искрено като нормален човек и предприемач. Аз не съм човек, който има опит в политиката. Моята кандидатура е издигната от Граждански инициативен комитет. Бях дълбоко разочарована, че бях употребена политически поради тази ситуация и поради факта, че нямам данъчни задължения“, допълни още Банкова и добави, че вече е настояла запорът й да бъде вдигнат, защото е изряден платец към държавата.

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров съобщи, че е имало контролиран вот на определени места в Перник.

В заключение лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще сигнализират европейските посланици и институции за начина на провеждане на избори у нас и репресиите след тях. Тя призова всички, които искаме свободно изразяване на волята, които искаме демократичен изборен процес, да се противопоставим на този модел“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!