Италия, която е световен лидер в производството на сладолед, наблюдава спад от 23 процента в търсенето и потреблението през тази година поради пандемията COVID-19, според италиански медии.
Ситуацията е тревожна, тъй като в производството на сладолед в Италия работят 74 000 души в 39 000 джелатерии.
Италианските производители на сладолед използват годишно 220 милиона литра мляко, 64 милиона килограма захар, 21 милиона килограма пресни плодове и 29 милиона килограма други продукти.
Няма туристи- няма и потребление на сладолед
Досега производството и продажбата на сладолед са давали годишен приход от 4 милиарда и 200 милиона евро.
Кризата със сладолед се изостри от намаляващия брой чуждестранни туристи, които са основни потребители.
Засега има 10 милиона по-малко туристи в сравнение с предишните години и 23 процента по-малко италианци в сравнение с миналата година.