Границата от 200 болни на ден ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той не уточни обаче какви мерки може да се върнат.

Засега не се предвиждат нови мерки, но това не означавало, че процесът на развитие на заразата не се наблюдава, допълни министърът.

 „Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски”, призова Ананиев.

Според здравния министър е нормално в столицата да има най-много заразени.

„В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е някакво голямо нарастване, в контекста на големия брой хора, които живеят в столицата. Съпоставено с другите областни градове, не е някакъв пик, макар че ме притеснява”, заяви Ананиев.

Премиерът и щабът следят обстановката на Балканите

Контролът в цялата страна е засилен, напомни здравният министър. По-рано днес той участва в работа среща с премиера Бойко Борисов и членовете на Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19.

Премиерът е разпоредил на здравния министър болничните заведения, които приемат случаи на коронавирус да разполагат с достатъчно лични предпазни средства, лекарства, дезинфектанти, както и с необходимия кадрови ресурс.

В хода на срещата е обърнато специално внимание на разпространението на коронавирус на Балканите и на регистрирания значителен ръст на новооткритите случаи в Република Северна Македония, Сърбия, Косово и Турция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!