Дийн Кунц предсказа коронавируса в свой роман от 1981 година /снимка: Амазон/

Ако някой е бил изненадан от епидемията от коронавируса, тръгнала от китайския град Ухан в началото на тази година, то това сигурно не са суперизвестният писател на бестселъри Дийн Кунц и неговите читатели. Още през 1981 година в романа си „Очите на тъмнината“ /“The Eyes of Darkness“/ авторът разказва за китайска военна лаборатория, която изпуснала смъртоносния вирус „Ухан 400“.

В романа той е бил част от тайна програма за създаване на биологични оръжия, а именно такава е и една от версиите за произхода на съвременния вирус SARS-Cov-2, причиняващ опасното за живото заболяване COVID-19. Вече се досещате къде се намира тази лаборатория според Кунц – в град Ухан, епицентърът на сегашната епидемия от коронавирус.

По някакво странно съвпадение единствената лаборатория от ниво 4 и с най-висока степен на секретност на Института по вирусология на Ухан в действителност се намира само на 32 километра от епицентъра на епидемията. Само че тя работи едва от около 3 години. Отварянето на тази строго секретна лаборатория бе описано на страниците на списание „Нейчър“ през 2017 година в статия, която предупреждава и за рискове в сигурността. Конспиративните теории смятат коронавируса за създаден от човека и посочват най-често именно тази лаборатория като негов източник.

Изглед от лабораторията близо до Ухан /снимка: egyptindependent.com/

В романа вирусът „Ухан 400“ е представен като перфектното биологично оръжие, защото се предава само от човек на човек, не засяга животните, не издържа дълго извън човешкото тяло и затова не се налагат интензивни мерки по обеззаразяване на мястото след като населението му е унищожено.

74-годишният Дийн Кунц започва да пише романите си още през 1968 година /със „Звездно дирене“/ и досега има зад гърба си 80 заглавия, повечето от които станаха големи бестселъри. В България той е най-известен с романите си „Древния враг“ /“Phantoms“/ и „Пазителите“ /“Watchers“/. И двата са фантастични, като в първия хората се борят с древно аморфно същество с невероятни способности, което иска за подчини човечеството, а във вторият лаборатория за генни експерименти изпуска едно от творенията си с всички ужасяващи последствия от това.

И двете гореописани книги на Кунц имат екранизации, както и други от най-известните му произведения. „Очите на тъмнината“, където става дума за вируса „Ухан 400“, не достигна такава известност, че да бъде заснет филм по него. Засега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук