Снимка: Пиксабей

Страните по света започнаха да забраняват полети и пътуващи от Великобритания, тъй като Лондон призна, че по-заразен нов коронавирусен щам се разпространява „извън контрол“ на Острова, предаде АФП.

Ето местата, които досега са обявили забрана за пътуване.

Испания и Португалия

Испания и Португалия преустановяват полетите от Обединеното кралство във вторник, като Мадрид само позволява на гражданите или жителите си да влизат от Великобритания.

Франция

Франция е спряла всички пътувания от Великобритания за 48 часа от полунощ, включително всеки, който превозва стоки „по шосе, въздух, море или железопътен транспорт“. Забраната за всичко, освен за непридружени товарни превози, идва, когато компаниите се мъчат да прехвърлят стоките през Ламанша в дните, оставащи до напускането на блока от Великобритания. Кабинетът на френския премиер Жан Кастекс заяви, че 48-часовият период ще даде време за координиране на отговор на ЕС, който ще позволи възобновяване на пътуването от Великобритания.

Индия

Индия спря всички полети от Великобритания от полунощ до 31 декември, като заяви, че всеки, който пристига от Великобритания с транзитни полети, също ще бъде тестван.

Полша

Полша, която подобно на Индия има голяма диаспора във Великобритания, заяви, че полетите са забранени от полунощ.

Русия

Москва спира полетите от Великобритания за една седмица след рекорден скок в случаите там.

Хонконг

Бившата британска колония забранява всички полети на Обединеното кралство, пристигащи от полунощ, а карантината на пътниците, пристигнали от Великобритания през последните две седмици, се удължава. Всички международни пристигащи вече трябва да прекарат 14 дни изолирано в хотел.

Германия

Германия спря въздушните връзки с Великобритания от полунощ, като забраната ще продължи до 31 декември. Товарните полети ще бъдат освободени. Източник от правителството заяви пред AФП, че Берлин вече „работи по мерки“ за удължаване на суспендирането до януари.

Холандия

Всички пътнически полети от Великобритания са забранени до 1 януари. Един случай на новия щам е открит в страната, съобщи здравното министерство.

Ирландия

Полетите от Великобритания от полунощ бяха забранени за поне 48 часа. Страната споделя 499-километрова граница с Великобритания.

Италия

Италия блокира полетите от Великобритания и забрани влизането на хора, които са останали там през последните 14 дни. Всеки в Италия, който наскоро е пътувал от Великобритания, трябва да бъде тестван, се добавя в изявлението. Новият щам е открит при един човек в Италия, който наскоро се завърна от Великобритания.

Останалата част на Европа

Белгия забрани полетите за 24 часа, Финландия за две седмици и Швейцария до по-нататъшно известие, като пътуващите, пристигнали от Великобритания или Южна Африка – където новият щам също се появи – ще бъдат поставяни под карантина. Прибалтийските страни Естония, Латвия и Литва също са спрели полетите, докато на Балканите Хърватия, Македония и Албания след примера им, както и България са ги спрели до 31 януари. Румъния забранява всички полети до и от Великобритания за две седмици, както и Чехия. Норвегия и Дания прекратиха полетите за 48 часа, като Швеция се очаква да обяви решението си официално по-късно в понеделник. Дания е открила девет случая на новия щам на на свноя територия.

Канада

Канада е забранила всички полети с Обединеното кралство за 72 часа, като тези, които вече са пристигнали от Великобритания в неделя, са обект на прегледи и други мерки.

Турция

Турция спря полети от Великобритания, Дания, Холандия и Южна Африка.

Близък Изток

Саудитска Арабия и Оман заявиха, че затварят границите си изцяло поне за седмица заради новия щам. Израел заяви, че забранява влизането на чужди граждани, пътуващи от Великобритания, Дания и Южна Африка, докато Йордания забранява полетите с Обединеното кралство за две седмици, както и Иран. Кувейт добави Великобритания към списъка на страните с „висок риск“ и забрани полетите.

Африка

Мароко, Алжир и Тунис забраниха полетите от Великобритания, като Алжир реши да спре репатрирането на своите граждани. Мавриций, бивша британска колония, също е забранил пътуването от Великобритания и Южна Африка.

Латинска Америка

Президентът на Салвадор Найиб Букеле заяви, че всеки, който е бил във Великобритания или Южна Африка през последните 30 дни, няма да има право да влезе в страната. Перу отиде по-далеч, забранявайки всички полети от Европа и влизането на всеки чужденец, който е бил във Великобритания през последните две седмици. Аржентина забрани полетите от Великобритания, докато Чили ги спира от вторник. Правителството заяви, че на всеки без чилийско разрешение за пребиваване, който е бил във Великобритания през последните две седмици, ще бъде забранено влизането.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук