На снимката: Хайнц-Кристиан Щрахе

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, ключова фигура в европейската крайна десница, подаде оставка броени дни преди изборите за ЕП, съобщава АФП. Причина за оттеглянето му стана скандално видео, записано тайно от две германски медии, в което Щрахе обещава на чужденка строителни проекти в замяна на дарения за неговата политическа формация. Австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата заяви, че се е срещал на испанския остров Ибиса с латвийска гражданка, а не с рускиня, както бе първоначално оповестено.

„Представих оставката си на канцлера Курц и той я прие“, се посочва в изявление на Щрахе, излъчено по телевизията в страната.

По-рано днес вицеканцлерът настоя, че е станал жертва на „целенасочена политическа атака“, която е използвала незаконни средства. На пресконференция във Виена той разказа че, две жени – явно подставени лица, „потърсили Гуденус /негов помощник – бел. ред./ след смъртта на баща му, когато е бил в потиснато настроение, и разказали, че имат интерес към ловното имение на семейството“.

Предполагаема латвийска гражданка, придружена от дъщеря си, заявила пред Гуденус, че иска да се засели във Виена и да инвестира в Австрия. Имала намерение да се запознае с Щрахе чрез свой германски познат. После, през лятото на 2017 г., на остров Ибиса се състоял „частен разговор“ в присъствието на този германец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря.

Вицеканцлерът заяви, че по време на вечерята, записвана с „незаконни средства за проследяване“, бил направен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в престъпление и в разговори на противоправна тема.

„Откъси от видеото бяха изрязани от общия контекст и насочени срещу нас“, заяви той.

След това Щрахе обяви, че напуска поста си, за да избегне по-нататъшно накърняване на репутацията на правителството.

Разследването, на което беше обект вицеканцлерът, е било извършено от германските издания „Шпигел“ и „Зюддойче цайтунг“. Записът е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. – три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха крайно дясната Партия на свободата до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук