коронавирус

Нощните клубове във Франция отварят отново за първи път от три месеца насам, а Холандия се връща към „почти нормален живот“ от следващия петък, докато европейските страни продължават да отменят Ковид ограниченията си въпреки сравнително високия брой заразени.

Групи ще могат да свирят пред правостояща публика във френските концертни зали, клиентите в баровете и кафенетата ще могат да ядат и пият на бара, а зрителите в кината и пътниците във влаковете ще могат да ядат по време на филма или пътуването си.

„Изглежда, че небето най-накрая се прояснява“, заяви официалният говорител на френското правителство Габриел Аттал, като добави, че ограниченията „могат да бъдат отменени по график“, но все пак призова хората да продължат да проявяват предпазливост и сдържаност.

На 28 февруари Франция трябва да отмени правилото за задължителното използване на маски на закрито за лицата притежаващи сертификат за ваксинация. Правилото ще важи за ресторанти, кина и фитнес зали, но маските ще останат в обществения транспорт и в магазините.

Министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви в сряда, че всички останали правила за маски могат да бъдат отменени, а правилата за ваксинационен сертификат – „значително облекчени“ до средата на март, „при условие че броят на инфекциите продължи да намалява и натискът върху болниците се запази“.

Министърът на здравеопазването Ернст Куйперс заяви, че от този петък нощните клубове и барове в Нидерландия могат да работят до 1 ч. след полунощ, преди всички ограничения за работното време да бъдат отменени на 25 февруари. „Младите хора трябва да могат да разтворят крилете си“, каза Куйперс.

От тази дата баровете, ресторантите и клубовете ще се върнат към работното време отпреди пандемията и към пълния си капацитет за първи път от почти две години. Маските вече няма да се изискват на повечето места, но ще останат задължителни в обществения транспорт и на летищата, а карантината за болните от Ковид-19 ще бъде съкратена до пет дни.

„Страната ще се отвори отново“, каза Куйперс. Той обаче предупреди, че макар и да изглежда, че Нидерландия е „преминала пика“ и натискът върху болниците да е управляем, пандемията „не е приключила“: „Можем да бъдем оптимисти, но трябва да бъдем и реалисти.“

В сряда алпийските съседи Австрия и Швейцария също обявиха, че ще отменят повечето ограничения, включително използването на Ковид сертификати и препоръките за работа от вкъщи.

От четвъртък в Швейцария единствените останали в сила изисквания ще бъдат задължението за самоизолация в продължение на пет дни след положителен тест и носенето на маски в обществения транспорт и в здравните заведения – които се очаква да останат в сила най-късно до края на март.

Австрия планира да премахне ограниченията си от 5 март, като запази носенето на маски в магазините от първа необходимост, в обществения транспорт, в болниците и на други места, където има уязвими групи. „Перспективите ни показват, че заедно можем предпазливо и благоразумно, но с решителност да си върнем свободата, която вирусът ни отне“, заяви канцлерът Карл Нехамер.

Подобни стъпки бяха предприети и от Англия, Швеция, Дания, а от събота и Норвегия, които наскоро отмениха почти всички Ковид ограничения, след като броят на приетите в болница пациенти при последните вълни не нарасна успоредно с рекордните нива на нови инфекции.

Ханс Клуге, директор на европейския регион на Световната здравна организация, който обхваща 53 държави, заяви този месец, че ваксинационният и естественият имунитет, настъпването на пролетта и по-лекият вариант „Омикрон“ са открили перспективата за „един дълъг период на спокойствие“ в пандемията, с „много по-високо ниво на защита“ срещу всяко ново нарастване на броя на инфекциите.

В Германия, където вълната от Омикрон започна няколко седмици по-късно, отколкото в много европейски страни, в сряда канцлерът Олаф Шолц обсъди с ръководителите на 16-те провинции премахване на някои от ограниченията, свързани с Ковид, тъй като официалните данни показват, че новите случаи на заразяване започват да намаляват.

„Преминахме пика на вълната „Омикрон“, почти точно в деня, който прогнозирах преди месец“, заяви във вторник министърът на здравеопазването Карл Лаутербах, което прави възможно „леко разхлабване“ на ограниченията.

Много германски провинции вече пристъпиха към премахване на правилата, които не позволяват на хора без доказателство за ваксинация или преминат Ковид да посещават магазини, които не са от първа необходимост, а Шолц и областните управители разглеждат предложения за постепенно отпадане на повечето ограничения до 20 март, като това включва забрана за носене на маски в обществения транспорт и на закрити обществени места.

Германия също така се колебае по отношение на плановете за въвеждане на обща задължителна ваксинация тази пролет, като все повече политици се питат дали инициативата ще намери мнозинство в парламента.

Миналия петък здравните власти в Дания заявиха, че обмислят да „приключат“ програмата за ваксинация в страната през пролетта и не виждат причина сега да се поставя подсилваща доза на децата или четвърта инжекция на още жители, изложени на риск от тежка форма на Ковид-19.

Датските здравни власти заявиха, че третата вълна на инфекция в страната отслабва „поради широко разпространения имунитет на населението“, което означава, че „можем да се справим с нарастващата инфекция, без да се стига до сериозни заболявания.

Текстът е в превод от „Гардиън“. Заглавието е на Дебати.бг.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук