Часове след приключилите избори за 45-ти парламент остава спорен въпросът кой печели. На този етап аритметиката показва, че това е ГЕРБ, а голямата изненада безспорно е „Има такъв народ“. Вероятността Слави Трифонов да изпревари БСП е сериозна, но и това да не се случи, политическият шамар, който понесоха бившите комунисти, е оглушителен. Въпреки това в изборната нощ има още едно сигурно нещо и това е кои са големите губещи. Без съмнение това са ГЕРБ и БСП.

Данните са безжалостни – те са стопили около 1/3 от подкрепата си, в сравнение с 2017-та. В момента предварителните данни сочат, че ГЕРБ са получили между 700 000 и 740 000, а БСП около 500 000 и 550 000 гласа.

Тогава резултатът на ГЕРБ беше 1 147 292 подкрепили ги или 33.54%. БСП получиха 955 490 гласа или 27.93%. В момента предварителните резултати сочат, че управляващите получават около 25%, а БСП – 16%.

ДПС сякаш също не успя да реализира пълния си потенциал, а една от причините е пандемията – организираните автобуси с изселници от южната ни съседка бяха чувствитело по-малко, в сравнение с минали години. Без съмнение влияние оказва и смяната на поколенията. Може би това е една от причините, заради които третото им място вече не е „бетонирано“.

Един от изводите от току-що приключилите избори е, че избирателите все по-отчетливо търсят нови партии. Пример за тази тенденция е грандионзният успех на Слави Трифонов, който през последният месец изобщо не се показа пред избирателите и не благоволи да каже за какво ще се бори. Факт е, че шоуменът и настоящ политик официално отказа всякакви предизборни дебати и се ограничи единствено до влиянието на собствената си телевизия 7/8 и социалните мрежи.

Друг подобен пример е най-новата коалиция „Изправи се! Мутри вън!“, която успя да „обере“ поне част от протесният вот, който се катализира през лятото на изминалата година. Нейни представители ще намерят място в новия парламент, въпреки отказът им да се позиционират като леви или десни в политическия сектор. Този факт явно не влияе на нагласите на средностатистически избирател.

В момента е ясно, че ако при тези резултати, партиите застанат зад принципните си позиции и предварителния отказ от безпринципни коалиции, те няма как да съставят правителство. От утре големият въпрос ще бъде дали партиите ще предадат избирателите си, за да останат в този парламент или ще се отказат от депутатските заплати и ще тръгнат към нови избори. И двете решения ще бъдат много трудни и болезнени за новоизбраните парламентаристи, защото мнозина от тях повече няма и да видят парламента. Те ще ни убеждават, че едни нови избори ще бъдат много скъпи. Но знаем, че демокрацията не се измерва с пари. Най-важното, разбира се, е в крайна смеъка българският избирател да не се окаже големият губещ.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!