Крайнодесният телевизионен експерт, превърнал се в политик Ерик Земур обяви в социалните медии във вторник, че се кандидатира на президентските избори във Франция през април.

Привърженик на твърдата линия срещу имиграцията, който два пъти беше осъждан за подбуждане към омраза, Земмур изскочи от нищото, за да се превърне в фактор в президентската надпревара през последните месеци, пише „Политико“.

Новината сякаш беше очаквана в контекста на промоционално турне на книгата му, което допълнително ще засили популярността му.

„Спасител на Франция от трагичната ѝ съдба“

В 10-минутно видео, публикувано във вторник, Земур каза, че е взел решението да се кандидатира за президент, защото „никой друг политик няма смелостта да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква“.

„Реших да участвам в президентските избори, така че нашите деца и внуци да не страдат от варварство, за да не бъдат забулени нашите момичета… за да могат да наследят Франция, каквато е била известна на нашите предци“, той — каза, четейки изявление на бюрото си.

Но дори пускането на видеото му не вървеше по план. Френските телевизионни канали бяха принудени да изтеглят видеото от телевизионните бюлетини, след като се оказа, че откъсите от филми не са били одобрени от притежателите на права.

Мнозина обвиняват Земур в разпалване на разделения и насърчаване на дискриминация срещу мюсюлманското население на Франция. Той многократно твърди, че Франция е „потопена“ от имиграцията и е застрашена да „загуби своята идентичност“ под влиянието на исляма, който според него е „несъвместим“ със западните ценности. Земур се присъединява към президентска област, която вече включва Льо Пен и се очаква официално да се присъедини Макрон в началото на следващата година.

Консервативната партия Les Républicains ще избере своя кандидат за президент на първични избори през следващите дни. Последствията от президентската кандидатура на Земур върху надпреварата са неясни на този ранен етап. Но една възможна последица е, че той ще раздели вота на крайната десница, което ще затрудни него или Льо Пен да достигнат до вероятно втори тур.

„Заточени у дома“

Във видеопосланието си, Земур седи на бюрото и говореше на голям микрофон, заемайки поза, която припомня снимки на Шарл дьо Гол, излъчващ радиосъобщения до Свободната Франция по време на Втората световна война.

Той предложи антиутопична визия за бъдещето на Франция с препратки към френската история и подклаждайки страховете сред френските избиратели от застрашане на сигурността им.

„Вървите по улиците на вашия град и не ги разпознавате, взимате дъщеря си от училище, чакате на опашка за безвъзмездната помощ и чувствате, че вече не сте в страната, която познавате “, каза той, придружен от образи на днешно бандитско насилие и минала френска слава.

На тези, които се чувстват „заточени у дома“, той обеща да се бори, за да може „французите да се почувстват отново като у дома си“ и обвини упадъка на цивилизацията, както и имиграцията и обедняването като основните беди, пред които е изправена страната.

Той също така удари политическите си опоненти, като ги обвини в липса на смелост.

„Макрон се представи като нов човек, но той е като своите предшественици, само по-лош. И всички политици винаги ще правят само оскъдни реформи, но има извънредна ситуация… време е да спасим Франция“, каза той.

Докато съобщението на Земмур се излъчваше в социалните медии, Макрон туитира видео за певицата Жозефин Бейкър, която ще стане първата чернокожа жена, която ще влезе във френския пантеон на почитаните френски фигури във вторник.

Говорейки по френския телевизионен канал CNews, Себастиен Шену, говорител на националния митинг на Льо Пен, разкритикува „липсата на доверие“ на Земур и го обвини, че е стимулирал Макрон, като отвлича избирателите от Льо Пен.

Френският Тръмп?

Той е сравняван с Доналд Тръмп поради неговото послание срещу статуквото и способността му да предоставя смислени призиви, които стават „вирусни“. Както и при Тръмп, той също предизвика дебат дали медиите са помогнали за издигането му с широко отразяване.

Неговите убеждения за разпалване на омраза накараха мнозина да заключат, че не е годен за високи постове. През 2011 г. Земур беше глобен за това, че каза по френската телевизия, че „дилъри на наркотици са предимно чернокожи и араби“ и това е причината за самоличността на небелите да се проверяват „17 пъти на ден“. През 2018 г. той беше глобен за разпалване на религиозна омраза заради коментари, че всички мюсюлмани смятат джихадистите за „добри мюсюлмани“.

Земур, който е женен, се опитва да се хареса на традиционалисткия католически електорат преди вота през април. Той трябва да проведе първия си митинг като кандидат за президент в Париж в неделя, в което екипът му се надява, че ще бъде демонстрация на сила, като се очаква да присъстват няколко хиляди.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!