Кенет Мъртън
Кенет Мъртън

Снощи в Комисията по външни отношения на Сената във Вашингтон близо 100 минути продължи изслушването на петима кандидати за посланически постове в Източна Европа, сред които ветеранът на американската дипломация Кенет Мъртън, който ще бъде новият посланик на САЩ в България. Той бе предложен от Белия дом в началото на юни, но кандидатурата му бе внесена в Сената чак на 6 август. 

На изслушването Мъртън, беше заедно с жена си Сюзън, и представи приоритети на мандата си, който е с продължителност от 3 години. По време на представянето му политическата ситуация в България бе описана от сенатора демократ Джин Шахийн със следните думи:

„…съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ, където крехко коалиционно правителство трябва да се справя с предизвикателства като корупция и организирана престъпност, със забавяща се икономика и страна, която застана зад Украйна въпреки историческите си връзки с Русия“.

Номинираният започна с подчертаване на дългогодишната си кариера и че „ще донеса ценен и подходящ опит в мисията в София“.

„Безопасността на американските граждани и служителите в посолството ще е първостепенната ми задача“, допълни той.

След това изтъкна, че от 2004 г. насам като член на НАТО България системно е допринасяла за сигурността и е давала жертви в мисии в Ирак и Афганистан.

„Руската война срещу Украйна направи още по-наложително координирането ни с България, която в момента е домакин на бойна група на алианса с американско участие, регистрирала е над 40 хиляди имигранти и бежанци от Украйна и през ноември българският парламент гласува със значително мнозинство да се окаже военна помощ на Украйна“, каза още той.

Мъртън допълни, че купуването на втора партида самолети F-16 значително допринася за постигане нивото на разходи за отбрана, което страната е обещала и обеща да подсили „усилията на нашата мисия по въпросите на сигурността и подкрепата на българските власти за борба със злонамереното руско влияние“.

„Ще работя неуморно за продължаване усилията на предшественика ми да подсилим двустранните отношения и защитата на националните интереси на САЩ“, каза той в заключение на встъпителните си думи.

На изслушването Мъртън беше запитан от сенатор Крис ван Холън за продължаващите отношения на България с „Лукойл“ и това, че София продължава да преработва за вътрешни нужди руски петрол, както и, че има намерения да изнася такъв. Според ван Холън срещу изнасянето на руски петрол трябва да има общ фронт, а искането на България да изнася е нарушение на този фронт и санкциите срещу Русия.

„Зная, че както споменах преди, енергийните проблеми са на предна позиция при работата с България. Имали сме визити от енергийния ни секретар, работили сме с българите за да намерим начини, при които те да намалят това. Мисля, че трябва да работим тясно свързано с другите европейски колеги, тези, които в ЕК и в ЕС, за да видим какви механизми може да предложим на българския народ за да се развали тази зависимост. Може би ще отнеме още време, но със сигурност ще вложа усилия да работя по това“ отговори Мъртън на ван Холън.

По отношение на Черно море в контекста на войната, Мъртън заяви, че САЩ работят с българските военно морски сили, за да можем да защитим морето си.

„Трябва да работим с всички страни в района на Черно море, за да подсигурим, че търговската дейност ще продължи да работи“, каза Мъртън. Той допълни, че ако  бъде избран за поста ще продължи да помага в борбата на България да пребори влиянието от Русия.

Кой е Кенет Мъртън?

Кенет Мъртън е член на висшата дипломатическа служба, клас „Кариерен министър“. Доскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д’афер на посолството на САЩ в Хаити. Преди това е бил главен заместник-помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на талантите. Преди това е бил заместник-помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Мъртън е работил и като посланик в Хърватия, посланик в Хаити и като заместник-изпълнителен секретар на Държавния департамент.

Кенет Мъртън

Наред с други свои назначения Мъртън е бил икономически съветник в посолството на САЩ в Париж, Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Мъртън получава бакалавърската си степен от Университета Маями в Оксфорд, Охайо, и магистърската си степен от Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия.

Той е носител на множество награди, включително Grande Croix of Honor от правителството на Хаити за подкрепа при земетресение, наградата Ryan Crocker за изключителни лидерски качества в експедиционната дипломация, и хуманитарната награда CORE Shandling.

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

За разлика от Херо Мустафа, която бе изпратена в България от бившият американски президент Доналд Тръмп, и за която това беше първо назначение на подобна длъжност, Кенет Мъртън е професионален дипломат. Припомняме, че преди Херо Мустафа постът заемаше Ерик Рубин, който също беше изключително сериозен дипломат с дългогодишен опит. Наблюдатели очакват Мъртън да направи много за развитието на отношенията между България и САЩ, с оглед на все по активната политика на САЩ по Източното крило на Алианса след руската инвазия в Украйна.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук