Близо 500 000 млади работещи и учещи български граждани на практика не могат да гласуват заради това, че живеят, учат или работят не в родните си места.

Стотици хиляди студенти и работещи, които нямат постоянен или временен адрес в града, в който са се преместили, не ходят до урните, въпреки че гласуването е задължително, заради това, че изборната администрация не е домислила правилата.

В интерес на истината, според ЦИК, младежите имат право да гласуват. Ето какви са условията:

„Съгласно Изборния кодекс избирател, който е студент редовно обучение, може да гласува в избирателна секция по избор в населеното място, където се обучава, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес. Гласуването се извършва след представяне на валидна лична карта, надлежно заверена студентска книжка за семестъра или уверение и декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Декларацията се предоставя от Секционната избирателна комисия”.

Тоест, студентите, които са „задочно” обучение или работещите българи, не могат да гласуват. Вместо това, трябва да отделят много време и пари, за да си отидат до родните места, където имат постоянен адрес, за да участват в изборните процеси.

Не е ли време управляващите и изборната администрация да сложат край на тази несправедливост и да променят правилата така че, всички да имат равен достъп до конституционните си права.

Недопустимо е в XXI век, при такива нива на мобилност, не само на национално, но и на международно ниво, младите хора да нямат възможност да гласуват, без това да е свързано с пилеене на време и пари.

Оттук логично се повдига въпросът дали всъщност не става въпрос за недомислици, а за умишлено ограничаване правата на младите? Подобно становище изрази и юристът Петър Славов в интервю за ДЕБАТИ.БГ:

„На мен изглежда като целенасочено търсене на възможност те да бъдат изключени от този процес. На всички ни е ясно как едни млади хора, в изборния ден, провеждащ се по класическата система с хартиени бюлетини, и отидат отпред, за да видят едни дълги опашки и опасност да чакат час-час и половина, очевидно няма да го направят. Както сега се задават празнични дни, вероятно много хора ще пътуват извън страната, или до родните си места, вероятно много хора няма да успеят да се приберат до края на изборния ден и да гласуват. Така че, пак опираме до съвременните методи за гласуване, било то машинно или дистанционно електронно гласуване, които партии от сегашния парламент премахнаха, или силно ограничиха”.

И вместо този проблем да бъде решен, държавата дава милиони левове за гласуване извън страната, при положение, че едва 35 000 българи са подали заявление, че искат да участват в изборите в неделя.

Повече информация, може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук