Радев
Президентът Радев взе участие в инициативата "Три морета"

Президентът на България Румен Радев отлага посещението си в Естония заради коронавируса, но подробностите останаха замъглени, тъй като от прессекретариата на президента и от неговия естонски колега дойдоха различни обяснения. Накрая все пак стана ясно, че президентът на българия е бил контактен с командира на ВВС ген. Димитър Петров, който е дал положителен резултат на тест за коронавирус. Това, което остана неясно, е как в Естония научиха за контакта толкова бързо, та чак техният президент да даде пояснения по случая, преди още в България фактите да бъдат окончателно изяснени. Важно е да се изясни и дали все пак президентът Радев е знаел, че е контактен, когато е заминавал.

Ситуацията е ако не уникална в световната дипломатическа практика, то поне много рядко срещана и се очаква да изостри противопоставянето по линията президент – кабинет, защото Радев нарече случващото се „активно мероприятие“ и практически дава да се разбере, че смята случая за саботаж на неговото посещение в Естония.

Какво стана досега? Радев отиде в Талин в понеделник рано сутринта, въпреки че, според здравния министър Ангелов, е бил уведомен още в неделя за положителния тест за короновирус на ген. Петров, с когото държавният глава е контактувал в петък. В Талин президентът е минал тест за коронавирус, който е бил отрицателен. За контакта събощи естонският президент в социалните медии, а от пресслужбата на българския държавен глава преди това замъглиха ситуацията максимално, като не съобщиха такова нещо, а обясниха прекъсването на визитата с общи съображения.

Прессекретариатът на Президентството: държавният глава няма контакти сас заразени

Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, който прекрати посещението си в Естония.

По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен, заявиха от президентството.

В съобщение, изпратено към медиите минути след 11 часа днес, от прессекретариата на „Дондуков“ 2 посочиха само, че причината е усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.

Естонският президент: Радев е контактен с коронавирус

Президента на Естония Керсти Калюлайд съобщи в социалните мрежи, че до решението за прекратяване на визитата се е стигнало, след като е станало ясно, че Румен Радев е бил в контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония.

„След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация изолира хотела. Затова държавният глава на България не е участвал във вчерашната вечеря на „Три морета“. Говорих по телефона тази сутрин с президента Радев и се съгласих, че при тези обстоятелства отмяната на посещението е единствената правилна стъпка“, написа Керсти Калюлайд във „Фейсбук“.

Министър Ангелов: Радев е знаел, че е контактен при заминаването за Естония

Президентът Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, че е бил в контакт със заразен с коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Ловеч. По думите му държавният глава е знаел за положителната проба на началника на Военно-въздушните сили в неделя, но въпреки това е отлетял за посещението си в Естония.

Ангелов бе категоричен, че президентът трябва да бъде поставен под карантина, докато не бъде тестван и на българска територия. По думите му той е с равни права като всички българи и към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби.

Президентът стриктно спазва мерките

Президентът Румен Радев определи вълненията около това, че е контактен, като „активно мероприятие“ и декларира, че в срещите си с хора из страната спазва стриктно противоепидемичните мерки и има два отрицателни Ковид-теста.

„Искам да благодаря на моите доброжелатели в България, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха да представят своята версия за контакт с Covid-19. Това е пример за активно мероприятие и противно на спекулациите нито аз, нито някой от моята делегация, нито пък журналистите, които придружаваха, са били поставени под карантина в Естония. Само в рамките на по-малко от седмица имам два теста – миналия вторник, направен за посещението ми в Гърция, и вчера, за да са спокойни моите домакини в Естония. И двата теста са отрицателни. Намирам се в чудесна физическа форма, нямам симптоми на заболяване, на моите доброжелатели пожелавам същото“, заяви президентът пред журналисти след кацането си в София.

Днес заради контакт с ген. Петров доброволно се самоизолира и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!