Начало България Крачка назад: Отменят задължителното носене на маски на обществени места

Крачка назад: Отменят задължителното носене на маски на обществени места

След появилото се обществено напрежение, здравният министър Кирил Ананиев обяви, че отменя задължителното носене на маски на обществени места.

„Току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед от вчера до постигане на консенсус в обществото”, заяви Ананиев.

Вчера МЗ издаде заповед, че всеки човек е задължен да носи предпазна маска на закрити и открити публична места. Това обаче е в разрез с препоръките на Световната здравна организация, според която маски трябва да носят само болните хора.

Кирил Ананиев каза обаче:

„Това е добре, но ние не знаем кои са болните. В момента сред нас се разхождат хиляди болни и затова решихме, че е най-добре всички да носят маски“.

Правителството ще поръча 1 милиона маски, които ще бъдат раздавани на социално слаби и нуждаещи се хора.

„Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства“, заяви Ананиев.

Здравният министър все пак призова хората все пак да използват маски ежедневно.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

„Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това е важно за тях“, каза още вътрешният министър.

„Препоръчвам хората постепенно да се снабдят с маски и да ги ползват, когато са в затворени помещения или с други хора, например когато са в магазин“, допълни той.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!