Скоти, динозаври, тиранозавър

Скоти – така учените нарекоха най-големия известен тиранозавър, крачил някога по земната повърхност. Става въпрос за огромен и мощен тиранозъвър, чийто останки са  открити в Западна Канада през 1991 г. и процесът на реконструкция на скелета приключи след десетилетия.

Скоти е най-големият известен както от своя вид, и един от най-едрите сред хищните динозаври изобщо. Учените го нарекоха така заради празничната бутилка уиски, изпита в нощта на откриването му.

Тиранозавърът е с дължина 13 метра и вероятно е тежал над 8 800 килограма, което го прави по-голям от всички други тиранозври, съобщават от Университета в Албърта.

„Това е Рексът на Рексовете /или „крал на кралете“, от rex – „крал“ или „цар“, лат. – бел. ред./  – заяви Скот Пърсънс, ръководител на изследването и докторант в катедрата по биология – Съществуват вариации в размерите на тиранозаврите. Някои са по-високи от други, а някои са по-яки. Скоти е от групата на яките.“

Откакто е открит скелетът на гигантския хищник, палеонтолозите са прекарали повече от десетилетие в премахването на твърдия пясъчник, който е покривал костите му. Едва сега те са успели да го изучат и да осъзнаят неговата уникалност, която не се ограничава с размерите му.

„Скоти е най-старият известен Ти-Рекс, тъй като е доживял до 30 години – твърди Пърсънс – По стандартите на тиранозавъра той е имал необичайно дълъг живот. Дупките по скелета са патологии – места, където белезите по костите показват големи наранявания.“

Костите на динозавъра ще бъдат показани на изложба, която ще се открие през май в Кралския музей на Саскечуан.

Гигантозаврите и спинозаврите са по-големи от тиранозаврите, но размерите на Скоти го приближават плътно до тези ужасни чудовища, което, при могъщото му телосложение, го прави едно от най-ужасяващите същества, бродили по сушата на нашата планета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук