предприятия, Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

Фискът не вкарва в икономиката това, което е обещал, а хората, които не могат да работят, станаха жертва на репресия, която бе необходима от медицинска гледна точка, но за нея никой не носи отговорност, заяви в интервю за „Дебати.бг“ икономическият анализатор Красен Станчев. Той е на мнение, че данъкоплатците не получават достатъчно помощ в най-необходимото време и че мерките не са достатъчно ефективни.

„Онова, което се случва до април е, че всъщност фискът изсмуква ресурс от икономиката, а не вкарва онова, което е обещал да вкара, като т. нар. „програма 4 милиарда и половина“. Т. е. тогава, когато има относително добро задържане на онова, което имате като заварено положение, означава, че фискът не действа като буфер, а фискалният резерв не действа като буфер на фиска. Трябваше да започне по-бързо харчене и тук не е въпросът в самото харчене. Въпросът е, че хората, които не могат да работят, са жертви на репресия. Тя може да е оправдана и съответства на всички традиционни и съвременни начини за борба с пандемии, но така или иначе никой не носи индивидуалната вина. В този случай онова, което е събрано от данъкоплатците, би трябвало да се върни по някакъв начин. Към началото на годината то бе нетривиално високо като дял от БВП, примерно около 10%, от които 5% бяха почти веднага разполагаеми. Това не се случи, а можеше да стане по няколко начина“ – каза Станчев.

Експертът посочи алтернативните възможности за подпомагане на икономиката през премахване или отлагане на някои „не много смислени“ данъци и през фонд „Безработица“. Той смята, че схемата 60/40 не е сполучлива, а предложението за намаляване на ДДС на туризма и ресторантьорството на 9% няма да доведе до „изсветляване“ на бранша, а вероятно дори ще предизвика ситуация, в която целият бранш няма да може да работи по нормалния за този бизнес начин.

Относно икономическия ефект от кризата Красен Станчев се позова на скорошно изследване на проекта „Гейт“, което предвижда 7% спад на БВП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!