Васко Начев
На снимката: енергийният експерт Васко Начев

Печалбата на „Лукойл”, която реализира на всеки литър (цена на едро) е над 60 стотинки. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНИ ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Васко Начев. На въпрос защо, при положение, че в Европа има много и по-евтини горива, ние купуваме на монополните цени от „Лукойл”, Начев отговори:

„Защото имаме злоупотреба с господстващо поведение. На практика печалбата, която реализират на всеки литър (говоря като цена на едро, но не дребните търговци) е над 60 стотинки. Каквито аргументи и мотиви да вадят, те са по-скоро обидни за потребителите, за техните клиенти – да продават в ситуация като тази с такива маржове.”

Начев даде за пример цените в Румъния преди месец:

„Крайната цена в Румъния, например, беше с 10 стотинки по-ниска. Но в същото време акцизът при тях е по-скъп. Тоест, в Румъния разликата в цените на горивата преди месец е 40 стотинки, на едно и то без допълнителни отстъпки – съвсем очевадни факти. 40 стотинки – представяте ли си? Това е страшно много, но такава е ситуацията. Вие не може да внесете бензин от Румъния, без той да мине през данъчен склад у нас, който на практика се монополизира от „Лукойл”.

По повод изразената позиция на Българската петролна и газова асоциация, която се противопостави на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика „Лукойл” ще бъдат задължени да плащат повече данъци, енергийният експерт коментира:

„Не сме преди 10 или 15 години, където концентрацията на възможности и власт на пазара беше само в ръцете на „Лукойл”. Така че самите те нямат никаква изгода да направят това нещо (да оставят бензиностанциите без горива – бел.ред.), тъй като веднага ще има други играчи на пазара, които ще се възползват. Аз не смятам, че те ще предприемат такива действия. По-скоро това е опит, безуспешен разбира се, да се стресне обществото и най-вече тези, които предприемат стъпки в тази посока за въвеждането през законодателната инициатива, която се проявява”.

Цялото интервю с енергийния експерт Васко Начев може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!