В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг икономистът Красен Станчев обясни какво налага тегленето на нов външен заем, в размер на 5 млрд. лева. По думите му в държавната хазна има пари, България стои относително добре макроикономически, но е нужен финансов буфер.

„Още на 17 март аз казах, че вероятно трябва да се вземе нов външен дълг, за да се запушат някои буфери, защото макар и да е много голям резервът (най-големият сред всички правителства в ЕС), и все още се запазва нивото му от около 10% от БВП, но от тях са разполагаеми само 5%. Съответно с тези над 5 млрд. би било възможно да се оставят пари в икономиката, тоест да се предвиди неплащане на данъци (освобождаване от данъци за определен период от време, например, за 1 година, което би било някъде около 3,5 млрд.), да се финансира здравната система и да се предвиди какви биха били плащанията до края на годината по безработица и други неща – което означава някъде около 5 млрд. Това е разполагаемата част от резерва, съответно за останалата част, при ясен план (защото тогава имаше ясен план) да се вземе евентуално заем, евентуално за буфер”, коментира Станчев.

И добави:

„Сега няма ясен план. Това, което знаем е, че се харчи на поразия – който повика повече, той взима пари. Независимо дали говорим за ресторантьори, Слънчев бряг или държавни служители…С приближаващите избори непрекъснато възникват някакви нови идеи за харчене.”

Купуване на гласове?

От думите му стана ясно, че щедрото раздаване на пари от страна на правителството, може да се счита и като предизборна агитация.

„Аз от няколко години казвам, че купуването на гласове на дребно е забранено, но на едро не е. И в общи линии, в предизборни години, нормални предизборни години, без политически кризи, купуването на гласове струва около 1 млрд. Това са различни програми за подкрепа на едно или друго. Най-голямото купуване на гласове до момента е 2008-2009г., когато затова отидоха 3 млрд., при доста по-малка икономика. Така че, доста е вероятно това да се очаква, че ще стане”, каза Станчев.

Той каза още, че управляващата коалиция се опитва да си подсигури следващите избори.

„И е вероятно, че тези пари, които ще се вземат, ако се влошава перспективата за печалба на изборите от сегашната коалиция, вероятно ще засили желанието да се похарчат парите преди изборите”.

Парите за пенсионерите

По отношение на добавките от 50 лева в три поредни месеца към пенсиите, икономистът каза:

„Те не са много. Те са някъде на равнището на това, което правителството харчи на ден. Само че над 2 млн. пенсионери ги получават за месец. Правителството харчи на ден около 110 млн. лева, пенсионерите получават на месец толкова, така че това не е кой знае какъв проблем. Въпросът е, че тогава, когато започнете да давате на когото и да е такива малки суми, то хората рано или късно започват да осъзнават, че сумите са малки и започват да искат повече. Тогава, когато едни получават, другите започват да искат. И това става безкрайно”.

Цялото интервю с икономиста Красен Станчев очаквайте утре в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук