предприятия, Красен Станчев
на снимката: Икономистът Красен Станчев

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът доц. Красен Станчев коментира как членството на България в ЕС и налагането на финансова дисциплина промениха икономическото състояние на страната.

По думите му доходите у нас растат най-бързо в сравнение с останалите държави от ЕС.

„Ние това го знаем от много отдавна. От 2004 г. до сега реалните доходи на домакинствата са най-бързо растящите в целия ЕС. Вчера излязоха данни, които показаха, че за последните 10 години увеличението на реалните доходи е някъде около 1,6-1,7 пъти.”

Станчев коментира приближаването на България към еврозоната. По думите му непрестанно тиражираната от управляващите версия, че през месец юли ще получим покана за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM II не е достоверна. Причината е, че освен определени законодателни промени, свързани с банковия и небанковия сектор, страната ни има още две важни задачи, които трябва да изпълни.

Първата от тях е да подобри управлението на държавните предприятия. Втората е да предприеме мерки по отношение на търгуването на необслужвани кредити.

В тази посока предложенията от омбудсмана Мая Манолова законопроект за промени в Гражданско-процесуалния кодекс, който по думите на Станчев ще „приравни търгуването с кредити на търговията с краставици” ще има негативно влияние върху перспективата за членство на България в еврозоната. Причината е, че по този начин ще се влоши кредитният рейтинг на България.

Друг особено рисков фактор е инвестирането в икономически нерентабилни проекти като АЕЦ „Белене”, категоричен е икономистът.

Цялото интервю с Красен Станчев може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук