От 18-ти януари можем да очакваме поетапно връщане на учениците към присъствена форма на обучение. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди да се срещне с учители от столичното 143-то училище.

„Необходимо е да имаме пълна работна седмица, данните от празниците и почивните дни не са напълно показателни и напълно реални от гледна точка на отчетените случаи. Ако има подобряване на ситуацията, вероятно, следващата седмица ще обсъдим частичното връщане на учениците от 18 януари, а не от 11 януари“, коментира министърът. Той допълни, че се очаква около 30 000 учители да изявят желание за ваксиниране.

По думите му ако ситуацията с коронавируса се подобри, ще се въведе режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, а друга – в класните стаи.

„Засега имаме нормална посещаемост при малките ученици. Всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Имаме цели села, в които няма коронавирус и за тях беше непонятно едно такова затваряне”, коментира образователният министър.

Той коментира и кога студентите ще започнат отново да ходят на лекции. „В момента са разрешени държавните изпити. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, за да може студентите отново да ходят на университет, т.е. да имаме средно дневно под 600 заразени за по-дълъг период от време”, поясни министърът на образованието.

Той отчете, че миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук