БНБ
БНБ

Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават да бъдат законно платежно средство от днес. Управителният съвет на Централната банка в края на миналата година взе решение те да бъдат изтеглени от обращение.  

От 1 февруари двайсетолевките от тази емисия спират да бъдат законно платежно средство. С тях няма да може да се пазарува в магазина, нито да бъдат връщани като ресто.

Единственият вариант е те да бъдат обменени на касите на Българска народна банка. В Пловдив това може да се случи в Касовия център на „Скобелева майка“. Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

Основна тяхна характеристика е бледолилавият цвят. На лицевата страна на банкнотите е изобразена символиката на БНБ – част от сградата и емблемата на Централната банка. На обратната страна пък е поместена реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година.

Към края на октомври 2022 г. общият брой на всички банкноти с номинал 20 лв. в обращение е над 123 милиона. Това включва въпросните лилави банкноти, емисия 2005 г., и тези с лика на Стефан Стамболов.

За последната година откритите фалшиви банкноти по 20 лева са 448 броя.

Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лева е от 2020 година. Увеличени са мерките срещу фалшифициране. Добавен е допълнителен знак за незрящи – три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук