Дмитрий Песков
На снимката: прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков

Москва отхвърли енергично обвиненията на американския президент Тръмп към Германия, че е станала зависима от нея заради доставките на газ и посочи, че това се прави с цел да се натискат европейските страни да използват енергийни доставки от САЩ, вместо от Русия.

В четвъртък Тръмп отправи укор към Германия, че с изграждането на „Северен поток -2“ ще осигури увеличение на газовите доставки за Европа и съответно на финансовите постъпления за Москва, а не може да повиши процента от БВП, който харчи за сигурност.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че коментарът на президента на САЩ е израз на целенасочена политика за отвръщане на европейските клиенти от доставките на руски газ, като така се даде възможност на американския енергиен сектор да запълни празнината, съобщи „Москоу таймс“.

„Що се отнася до зависимостта на Германия като голям купувач на газ, не можем да се съгласим с това твърдение – каза Песков пред медиите – доставките на газ по тръба не водят до зависимост на една страна от друга, а до пълна взаимна зависимост. Това е гаранция за стабилност и бъдещо развитие.“

Според Песков натискът на Белия дом за зарязване на газопровода „Северен поток 2“ е продиктуван от желанието да се откажат европейските клиенти от руския газ и да започнат да купуват по-скъпия американски втечнене газ. По думите на говорителя на Кремъл става въпрос за икономическа конкуренция и купувачите трябва да могат самостоятелно да вземат решения. Той окачестви газопровода като чисто търговски проект и подчерта, че Русия е доказала, че от десетилетия е надежден търговски партньор.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров пък каза в интервю за известния американски журналист Лари Кинг, че позицията на САЩ по газопровода „Северен поток-2“ има чисто идеологически характер и не е основана на икономически аргументи, предаде ТАСС. Интервюто ще бъде излъчено довечера в полунощ българско време по руската телевизия Ар Ти, а предварително съобщение пред ТАСС за него направи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Президентът Тръмп нарече Путин силен конкурент, но когато говорим за конкуренция, аз винаги съм смятал, че свободният пазар предполага честна конкуренция. Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери каза, че „Северен поток-2″ трябва да бъде спрян, а онези европейски страни, чиито компании участват в проекта, да бъдат подложени на санкции от САЩ, защото САЩ се конкурират с авторитарния газ от Русия. Това не е икономика, това не е конкуренция, това е чиста идеология“, разясни позицията си Лавров.

САЩ не са единствената държава, която твърдо се възпротивява на газопровода „Северен поток -2“. Полша и Украйна изразиха големи опасения от реализирането на проекта, като Киев е особено притеснен за съдбата на газовите доставки през неговата територия, след като новата тръба я „прескочи“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!