Днес се очаква България да подаде официалното си искане да се присъедини към Банковия съюз на ЕС. Това бе договорено от българските власти с държавите членки на Еврогрупата, с Европейската централна банка и Европейската комисия, стана ясно на снощна специална пресконференция в Брюксел, когато европейските държави и институции дадоха положителен сигнал за придвижването на България към еврозоната.

Те излязоха със специално изявление, с което се ангажират приемането на България в чакалнята на еврозоната – Валутно-курсовият механизъм II (ERMII), и в банковия съюз да стане в един и същи ден, когато и да е той.

Съобщението дойде след изпратено писмо от България, с което тя обявява, че поема да изпълни пакет от условия, за да влезе в чакалнята за еврото – ERM II и Банковия съюз.

Писмото е изпратено на 29 юни и от него става ясно, че страната ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти.

Това означава, че днес София трябва да внесе официалното искане в ЕЦБ.

Освен влизането в Банковия съюз България поема още 6 конкретни ангажимента – засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността.

Представители на еврозоната заявиха, че страните членки са решени допускането на нови кандидати да отразява научените уроци от финансовата криза, особено как банкова криза в една страна може да стовари върху останалите.

По отношение на България има специфични опасения, тъй като от присъединяването си към ЕС досега тя е под наблюдението на Брюксел за борбата с корупцията и организираната престъпност.

В писмото, изпратено от българските власти е записано, че страната ни трябва да влезе в „чакалнята на еврозоната” до 2019г.

Евроинституциите не поеха никакъв ангажимент за конкретна дата, макар че  ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII – от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, като е необходимо и положително становище на ЕК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!