Крум Зарков
на снимката: депутатът от БСП Крум Зарков

Изявлението на президента Радев не е безпрецедентно, но трябваше да се обърне внимание на нещо много важно. Това каза депутатът от БСП Крум Зарков.

„Много коментари имаше по отношение на това снемане на недоверие, но пропускате една ключова фраза на президента от вчера. Струва ми се, че тя е дори по-важна. Президентът Радев каза: „на всичко това трябва да се сложи край“. На кое трябва да сложи край? На розовите думи, които чухме тук? Да. На източването на публичните средства? Да. Но и на още нещо – на абсолютно неприемливото бездействие, което вкарва страната в безвремие. Бездействие на правителството в продължение на три години не само да чуе която и да е обективна критика, но и да предприеме абсолютно необходимите реформи”, каза Зарков.

И добави:

„Правителството, подобно на онези мъдреци, които спокойно чакат до реката течението, седи и гледа реката, но реката пресъхна, напълни се с умряла риба. Хората през 2020 година останаха без вода, а въздухът, който дишат, ги вкарва в болници. Вкарва ги в абсолютно порутените държавни и общински болници или в лъскавите и скъпи частни болници. Всяка година, в продължение на 3 години, гласуваме още 100, и още 200, и още 300 милиона бюджет на здравеопазването. Все повече и повече, за да изтичат, по признание на Здравната каса, тези пари в джобовете на спекуланти, докато истинските пациенти плащат чрез т.н. доплащане през собствения си джоб. И знаете ли кои доплащат най-много? И на кои тежи? На пенсионерите, които в продължение на повече от 3 години апелират да им се преизчислят пенсиите”.

Зарков даде идея как да се намерят пари за преизчисляване на пенсиите.

„Първо, като спрете течовете. Второ – като направим такова правителство, което да не проспива, че за години някакви хазартни босове не вкарвали достатъчно данъци в хазната. Ето оттам можем да вземем пари. Компетентното правителство е това, което може да осигури пари – за хората да живеят справедливо. И като споменахме и хазарта – нали разбирате, че докато чакаме Васил Божков да се върне от ОАЕ, българите все повече пътуват навън от страната и бягат оттук? Защо, не е само заради заплатите, а защото търсят и здравеопазване, образование за децата си, социална справедливост и истинско правосъдие”, каза още Зарков.

Той говори и за проблемите в образованието, в социалната сфера и правосъдието.

„Нима за някой е тайна, че атаките срещу президента са за и това, че той каза, че трябва да се направи нещо далеч по-значително в този сектор. Ще продължаваме ли да седим с широко затворени очи пред проблемите, които ни разтрисат и ще се радваме на тази или онази хаотична акция?”, каза Зарков.

Той каза още, че президентът е повдигнал въпроса и за честните избори.

„Съдия Марков тук го обяснява – какви победи и как мнозинството подкрепя ГЕРБ. Сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че са за вас онези 400 хил. недействителни бюлетини? Сигурни ли сте, че има българин навън, който е убедим, че това, което сме ние тук, представлява наистина българския народ в неговата цялост? Съвсем не е така и вие го знаете.  Това, което ви дразни в президента не е толкова, че свали доверието и не е толкова, че е критичен. Не е дори фактът, че с цялото си държание, той уплътнява функцията на президента. Това, което ви дразни е, че той казва истината. Вие я знаете, но не я приемате и на всичко това трябва да се сложи край”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!