Крум Зарков
на снимката: депутатът от БСП Крум Зарков

Депутатът от БСП Крум Зарков откри дебатите свързани с избора на нов председател на КПКОНПИ. Той обяви, че от левицата няма да подкрепят нито една от двете кандидатури.

По думите му, процедурата е с предизвестен край след като мнозинството в парламента номинира Цацаров.

„Това не е процедура, а церемония по встъпване в длъжност“, смята депутатът.

Зарков заяви, че във всеки един момент премиерът Борисов може да обясни как е посочил Цацаров и направи аналогия с председателите на върховни съдилища. Зарков припомни, че по тази причина предложението им е председателят на антикорупционната комисия да бъде избиран от президента.

Според депутата от БСП изборът на нов председател на антикорупционната комисия е политически, а тази комисия, по начина, по който функционира се поставя в сферата на изпълнителната власт.

Фокусът на дебата се измести, след като депутатът от ГЕРБ Георги Марков предложи в парламента да се направи дебат за независимостта на съдебната власт.

„Ужасяващо е, че дойде време – 30 г. от демокрацията,  да се докараме до тук – заседание на Висшия съдебен съвет да се предава по телевизията – настървени, мразещи се съдии и прокурори да говорят един срещу друг“, коментира Марков.

От парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че тази комисия не е заспала, а е мъртвородена.

Според нея същността на работата й няма борба с корупцията, защото няма разследващи функции.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!