Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

„Президентът ще осигури време на Народното събрание, ако депутатите дадат във вторник символен знак, че са готови да приемат закона за механизма за търсене на отговорност на главния прокурор“. Това каза днес служебният министър на правосъдието Крум Зарков в ефира на bTV.

Механизмът за разследване на главния прокурор се създава с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. В четвъртък депутатите приеха проектозакона за първо четене в Комисията по правни въпроси.

След като обаче БСП обяви, че ще върне третия мандат за създаване на правителство неизпълнен, а прессекретариата на президента съобщи, че това ще се случи във вторник, следва разпускане на Народното събрание. Съответно депутатите не биха имали възможност да гласуват промените.

Въпросният законопроект трябваше да бъде разгледан от правната комисия още миналата сряда – 11 януари, но това бе отложено от мнозинството в комисията, ръководена от Радомир Чолаков от ГЕРБ.

В Конституцията не са посочени срокове, в който президентът задължително трябва да разпусне парламента, след като третият мандат бъде върнат неизпълнен.

От твърденията на Зарков става ясно, че вероятно има възможност все пак механизмът да бъде приет. За да се случи това обаче се налага той да бъде гласуван от депутатите, като не е ясно дали някой извън „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ реално би подкрепил проекта в зала.

Зарков обаче посочи, че не е говорил с Румен Радев конкретно по въпроса, но е сигурен, че президентът би постъпил така – да забави разпускането на парламента, за да се приеме този символен закон.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук