Конституционният съд допусна искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на конституцията кога става въпрос за държавна измяна и кога за престъпление срещу Републиката.

Трима съдии са подписали решението с особено мнение. Това са Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова.

По информация на Нова телевизия”, според Атанас Семов няма правна причина за такова питане. Полина Панова пък не открива съдебна практика, на базата на която да се търси тълкуването.

Иван Гешев поиска Конституционният съд да разтълкува чл. 103 от Конституцията, свързана с имунитета на президента и вицепрезидента.

Чл. 103 гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Според от Конституцията, те също така не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Според Българската конституция имунитетът на президента, както и на вицепрезидента, включва два компонента: неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване. Предвид еднаквата правна уредба, касаеща имунитета на президента и вицепрезидента, изложеното в пункт I, II и III следва да се възприеме като еднакво валидно и за двете фигури.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!