Нова проява на антибългарски настроения в РСМ
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

Културният център „Иван Михайлов“ от Битоля изпрати отворени писма до посолството на САЩ, посолствата на страните членки на ЕС, президента на Република България, българския посланик в Скопие и други международни организации поради натиска върху гражданите на РС Македония, които имат българско национално чувство.

От центъра констатират, че хората с българско национално чувство са сатанизирани и обявени несправедливо за врагове на държавата.

Ето и пълния текст на писмото:

Уважаеми,

Дълбоко вкоренените демократични традиции на вашата страна и вашият интерес към така желаното европейско бъдеще на РС Македония ни насърчиха да споделим с вас нашата силна загриженост относно системния административен натиск върху македонците с българско самоопределение. Този административен натиск върху нарастващ брой граждани има за цел да замени резултатите от нашата самоидентификация по време на настоящото преброяване – първото от 20 години, което режимът беше принуден да организира. Ясно е, че целта е да се създаде заблудата, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не истински държавообразуващ компонент в нашата Родина.

Предизвикателствата, пред които всички сме изправени, създават силно чувство на недоверие към демократичните резултати от преброяването, което хвърля сянка на отхвърляне върху вече оспорените бъдещи резултати. Нарушенията на правото на гражданите да изразяват свободно своята етническа принадлежност са следните:

  1. На много места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматично се регистрират като „македонци“.
  2. Гражданите, които се обявиха за българи, бяха редовно и пряко обиждани и унижавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии.
  3. Имаме случаи, в които ако един член на семейството (първият, който се брои) се декларира като македонец, преброителят автоматично регистрира цялото семейство като „македонци“. Имаше много оплаквания за тези действия, но само символична част от тях беше успешно коригирана. Доказателства за тази широко разпространена проблемна практика могат да бъдат намерени в официалната електронна поща на Статистическата служба на Република Северна Македония.
  4. В най -драстичните случаи от лицата, декларирали се като българи, се искало да представят български държавни документи, паспорти и т.н. като „доказателство“ за регистрацията им като такива (повечето македонски българи нямат българско гражданство). По-късно тези хора бяха регистрирани като македонци, под предлог, че не могат или не смеят да представят такъв български документ.
  5. Поради неправилно функциониране на приложението, много преброители взеха данните на лист хартия и след това ги въведоха в заявлението при лично отсъствие на гражданите, като замениха българската самоидентификация на лицата с „македонска“.
  6. Имаше негативна антибългарска енергия и нетърпимост към лица, които се идентифицират като македонски българи и търсят корекция във формулярите си за лична регистрация поради неправилно регистрирана етническа принадлежност от преброителите. Тази нетолерантност беше предадена от отговорните нива в Националния статистически институт на инструкторите и практиката на преброяване – което доказва, че обидите, унижението и натискът не са просто работа на изолирани преброители, а добре структуриран предварително подготвен акт на вземащите решения.

Уважаеми,

Демокрацията не е „а ла карт“ меню за създаване на политика в съответствие с националистическата програма на тези, които отговарят за организирането на преброяването на PCM. Без справедливост за македоно-българската част от нашето общество няма да има ясна и дългосрочна перспектива за стабилност в нашата Родина, нито осезаемо европейско бъдеще за нашите деца. С надеждата, че ще обмислите да споделите тези въпроси с правителството си, ние оставаме на разположение и с уважение към вас:

Културен център „Иван Михайлов“, Битоля.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук