Европейските ни партньори все повече разбират проблема ни с РСМ – дебългаризацията. Това заяви държавният глава Румен Радев, който представлява България на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

„Докато този своеобразен Възродителен процес продължава, докато нашите сънародници все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „да” за начало на преговорите“, заяви той.

Президентът обясни, че става дума за системно унищожаване на българско културно и историческо наследство.

„РС Македония няма как да подмине катарзиса“, заяви държавният глава.

Радев обърна внимание, че потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за ЕС.

„Защото след като са граждани на България, са граждани и на съюза. Призовах за европейска солидарност и с тях и с България. Това не е нито вето, нито стопиране на процеса, ние искаме не повече от това, което иска и всеки един от нашите европейски партньори, да се уважават основните европейски принципи и интересите на всяка държава-член на ЕС. Очакваме да спре този процес“, каза още той Радев.

По думите му членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона.

„Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже да. Искаме ясни правно обвързващи документи. Македонските българи да бъдат отразени в преброяването. Искаме както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, така да се признае историческата истина в отношенията с България“, добави той.

„Нуждаем се от реални и обективни резултати от продължаващото преброяване в Северна Македония, без да бъдат притискани хората да изразят своята национална идентичност. Нуждаем се от признание на историческата истина. И ако всичко това е изпълнено, имаме нужда от следващата гаранция от страна ЕС – пътната карта, която да бъде включена в преговорния процес и преговорната рамка за РСМ“, подчерта президентът.

Той добави, че страната ни очаква да получим гаранции от Европейския съюз в рамките на самия процес на разширяване.

Румен Радев призова колегата си от РСМ президента Стево Пендаровски, както и премиера Зоран Заев, за исторически решения, смели действия, скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма, изграден на омразата към България, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя от РСМ към пълноправно членство в ЕС.

Очаква се двустранният протокол да е готов през ноември, каза още държавният глава.Той ще се състои от 6 точки.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!