На снимката: Франсис Хаугън - бивш служител на фейсбук
На снимката: Франсис Хаугън - бивш служител на "Фейсбук"

Световният печат е авторска рубрика на ДЕБАТИ.бг, която отразява водещите новини в едни от най-известните и престижни световни издания. В нея на един адрес можете да откриете най-важното от международната сцена.

„Гардиън“: Свидетелските показания на Facebook информатора могат да предизвикат действия в Конгреса

Показанията на Франсис Хаугън, бивш служител на Facebook, вероятно ще засилят натиска върху американските законодатели да предприемат конкретни действия срещу „недосегаемата“ технологична компания facebook.

Световният печат

По време на изслушване във вторник Хаугън сподели вътрешни доклади на Facebook с Конгреса и заяви, че компанията поставя „астрономическите печалби пред хората, вреди на децата и дестабилизира демокрациите“.

След години на спорове относно ролята на технологичните компании депутати от двете страни изглежда се съгласиха за необходимостта от нови разпоредби, които да променят начина, по който Facebook се насочва към потребителите и разширява съдържанието си.

„Показанията на Франсис Хауген изглежда бележат рядък момент на двупартиен консенсус, че статуквото вече не е приемливо“, казва Имран Ахмед, главен изпълнителен директор на Центъра за противодействие на дигиталната омраза, организация с нестопанска цел, която се бори с речта на омразата и дезинформацията.

През цялата сутрин членовете на Конгреса отправяха въпроси към Хаугън за това какво конкретно може и трябва да се направи, за да се отговори на вредите, причинени от Facebook. С 15 години в индустрията като експерт по алгоритми и дизайн, Хауген предложи редица предложения. някои от тях бяха промяна на емисиите с новини, които да бъдат хронологични, а не алгоритмични, назначаване на правителствен орган за технически надзор и изискване на по-голяма прозрачност във вътрешните изследвания.

„Последните разкрития за въздействието на Facebook върху психичното здраве на децата наистина са обезпокоителни“, каза той. „Те просто показват колко спешно е Конгресът да действа срещу мощни технологични компании, от името на децата и широката общественост.“, каза сенаторът Роджър Уикър от Мисисипи.

Активистите, които призовават Конгреса да приеме закони, защитаващи децата от негативните ефекти на социалните медии, са скептично настроени към подобни обещания.

„Двупартийният гняв към Facebook е окуражаващ и напълно оправдан“, казва Джим Стейър, основател и главен изпълнителен директор на организацията за защита на децата Common Sense. „Следващата стъпка е да превърнете този двупартиен гняв в двупартийни законодателни действия преди годината да приключи.“

Какво точно трябва да се направи, за да се регулира Facebook, е предмет на дебат.  „Всъщност съм против разпадането на Facebook“, каза Хауген. „Надзорът и намирането на съвместни решения с Конгреса ще бъде от ключово значение, защото тези системи ще продължат да съществуват и ще бъдат опасни, дори ако бъдат разбити.“

Много закони, въведени или обсъдени досега в Конгреса, са взели на прицел раздел 230, част от американските интернет регулации, които освобождават платформите от правна отговорност за съдържание, генерирано от техните потребители. Докато някои организации, включително Common Sense, призовават за реформа на раздел 230, други защитници на свободата на интернет предупреждават, че посягането на този закон може да има непредвидени негативни последици за правата на човека, активизма и свободата на изразяване.

„Вашият канал ще стане като Дисниленд, където всичко в него е дезинфекцирано, проверено от адвокати и платено от корпорации“, казва Евън Гриър, директор на активистката група „Борба за бъдещето“

След изслушването Facebook оспори твърденията на Хауген. Компанията обаче заяви, че е съгласна с по-голяма регулация. „Съгласни сме в едно. Време е да започнем да създаваме стандартни правила за интернет. Изминаха 25 години, откакто правилата за интернет бяха актуализирани и вместо да очакваме индустрията да взема обществени решения, които принадлежат на законодателите, е време Конгресът да действа“, каза в изявление Лена Пийч, директор на Facebook по политическите комуникации

Гриър твърди, че Facebook насърчава промени в законите за интернет, така че да може да има ръка в изготвянето на законодателство, което до голяма степен би било от полза за големите корпорации. 

Застъпническите групи призоваха Конгреса да актуализира Закона за защита на личните данни на децата онлайн (Coppa), който в момента е основният механизъм за защита на децата онлайн. Предложените промени биха спрели компаниите да профилират тийнейджъри и младежи и да ги насочват с микрореклами с реклами и съдържание, специално предназначени да се докоснат до техните страхове и несигурност. 

ВВС: Военното напрежение между Китай и Тайван е най-голямото от 40 години насам

Военните отношения с Китай са най-лошите от 40 години насам, каза министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-Чен. Той предупреди, че Китай ще може да извърши пълномащабно нахлуване на острова до 2025 г.

Световният печат

Коментарите му дойдоха, след като Китай изпрати „рекорден брой“ военни самолети в зоната на зоната за противовъздушна отбрана на острова за четири последователни дни. Тайван се смята за суверенна държава, Пекин обаче я разглежда като отцепила се провинция. Не е изключена възможната употреба на сила за постигане на обединение с острова.

„Китай „сега има капацитет, но няма да започне война лесно, като трябва да вземе предвид много други неща“, каза Чиу Куо-Чен.

Изявлението му дойде, докато парламентарната комисия в Тайпе разискваше сметките за разходи за отбрана и за изграждане на ракети и военни кораби на стойност милиарди долари

Тайван се откъсна от континента, когато комунистите завзеха властта през 1949 г. Анализаторите предупреждават, че Пекин става все по-загрижен, че правителството на Тайван движи острова към официална декларация за независимост и иска да възпре президентът Цай Ингвен от предприемането на каквито и да било стъпки в тази посока.

Редица западни съюзници на Тайван изразиха загриженост от откритото демонстриране на военна мощ на Китай напоследък. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче заяви, че китайският му колега Си Дзинпин се е съгласил да спазва „тайванското споразумение“. 

Байдън явно говори за дългогодишната политика на Вашингтон, според която той официално признава Пекин, а не Тайпе, и Закона за отношенията с Тайван, която ясно посочва, че американското решение за дипломатически отношения с Пекин вместо с Тайван е взето заради очакването, че бъдещето на острова ще бъде решено по мирен път.

След коментара на Байдън Тайван е получил разяснения, че американската политика спрямо него не е променена.

„Политико“: ЕС одобрява започване на преговори с Великобритания за Гибралтар

ЕС заяви днес, че има готовност да започне преговори с Великобритания относно Гибралтар – задморска британска територия в южната част на Пиренейския полуостров.

Световният печат

Съветът на ЕС даде зелена светлина за преговори във вторник, като по този начин проправи пътя за официални преговори между блока и Великобритания за „установяване на широко и балансирано“ споразумение „без да се засягат въпросите за суверенитета и юрисдикцията“.

Испания и Великобритания сключиха 11-часова сделка в края на 2020 г., за да избегнат твърда граница между Гибралтар и Испания. Сделката позволи на Гибралтар да стане част от зоната без паспорти на Шенген с подкрепата на Мадрид. Тя проправи пътя за разрушаване на спорната 1,2-километрова физическа бариера, разделяща двете територии, като премести граничните проверки до пристанището и летището на Гибралтар.

Това споразумение обаче не е правно обвързващо и трябва да бъде превърнато в международен договор между ЕС и Великобритания. За да успокои британците, които отхвърлиха първия проект на мандата, Съветът се съгласи да включи препратка към Испания, която иска граничната агенция Frontex за подкрепа за контрол на границата през първите четири години от споразумението.

Преговорите, които трябва да приключат до края на годината, ще бъдат водени от вицепрезидента на Комисията Марош Шефчович от страна на ЕС и ръководителя на британската мисия към ЕС Линдзи Кройсдейл-Епълби.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук