Най-голямата сделка на пазара на недвижими имоти в България за годината получи зелена светлина от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Обектът, който е третият по големина мол в София – „Сердика център“, се купува от южноафриканския фонд New Europe Property Investments (NEPI) за рекордните 207,4 млн. евро.

Продавача са австрийската Sparkassen Immobilien (S IMMO) и германската „Еце проект мениджмънт България“ (ECE), сега собственици, те участваха още в изграждането на мола през 2010 г. В сделката е включена и офис частта в сградата, която досега се държеше от „ЦЕЕ пропърти България“.

В началото на годината КЗК разреши на NEPI да придобие от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital и втория по големина търговски център в София – The Mall, на бул. „Цариградско шосе“. До договор обаче така и не се стигна и фондът насочи интереса си към „Сердика център“.

За 2016 г. МОЛ „Сердика“ има приходи от 30,4 млн. лв. и задължения от 235,3 млн. лв.

Фондът от ЮАР притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Имотите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

Акциите на NEPI се търгуват на борсата в Йоханесбург, както и на фондовия пазар в Букурещ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук