ЧЕЗ, Еврохолд

За трети път Комисията за защита на конкуренцията спря сделката за купуването на активите на ЧЕЗ-България от фирмата на Гинка Върбакова от Пазарджик „Инерком“.

Решението е било взето в последните дни на декември, става ясно от съобщение на КЗК. През ноември Върховният административен съд поиска КЗК да се произнесе по второто искане на „Инерком“ за придобиване на ЧЕЗ.

То беше внесено след като фирмата се раздели със собствеността върху слънчевите централи, които станаха повод сделката първоначално да бъде спряна.

В отговор на необжалваемото определение на ВАС, комисията е образувала на 14 декември ново производство по казуса, за което обаче на 20 декември 2018 г. е решила, че трябва да бъде спряно.

Мотивът на КЗК е, че нейното решение и по това производство зависи пряко от окончателното произнасяне на ВАС дали е законосъобразно решението на комисията от юли 2018 г. за забрана на придобиването на шест дружества на ЧЕЗ в България от „Инерком“.

„Наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове, определя невъзможността на Комисията да се произнесе в рамките на своята компетентност по нотифицираната сделка за придобиването на пряк едноличен контрол от „Инерком България“ ЕАД върху предприятията от групата на ЧЕЗ а.с. в България“, пише в определението на КЗК, публикувано на сайта ѝ на 27 декември 2018 г.

Така антитръстовата комисия спира последното си производство по казуса ЧЕЗ-Инерком до окончателното решение на съдебния спор по първата забрана на придобивката. Първото заседание на ВАС по случая е насрочено за 14 май 2019 г., а решение не е ясно кога ще има.

Припомняме, че в началото на декември от ЧЕЗ обявиха, че въпреки сключените с „Инерком“ предварителни договори за продажбата на дяловете на дружеството, то ще започне преговори с втория класиран – „Индия Пауър“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук