Cristine_Lagard
На снимката: президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард

Бившата ръководителка на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че глобалният растеж е „крехък“ и „застрашен“, а политиците трябва да работят за намаляване на уязвимостите, предизвикани от хората.

Лагард, която се очаква да поеме ръководството на Европейската централна банка по-късно тази година, посочи, че най-големите заплахи за растежа „са създадени от човека“ и могат да бъдат оправени от него.

„Независимо дали става дума за търговски отношения, Брекзит или технологични заплахи, това са проблеми, създадени от човека, които могат да бъдат решени от човека“, каза тя.

Лагард добави, че в тази ситуация „малко женственост няма да навреди“. Тя призова политиците да работят заедно, за да се „опитат да намалят нестабилността и „да разрешат несигурността“. Бившият шеф на МВФ заяви още, че централните банкери трябва да се „придържат към фактите и данните“, за да могат да бъдат „предвидими“.

МВФ понижи през юли прогнозите си за световния растеж до 3,2%. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие преразгледа прогнозата си за световния икономически растеж през 2019 и 2020 година, свеждайки я до най-ниското равнище от финансовата криза през 2008-2009 година досега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!