На снимката: Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и китайският президент Си Дзинпин

Кристин Лагард, управляващият директор на МВФ, се обяви за сътрудничество с икономическата инициатива на китайското правителство „Един пояс, един път“, по време на едноименния международен форум в Пекин.

В интервю за Китайската световна телевизионна мрежа (CGTN), Лагард каза, че е възможно участие на МВФ в координацията, тъй като Фондът има голям опит в инфраструктурни проекти, а през последните години – се фокусира върху икономически растеж:

На първо място, оценявам инициативата „Един пояс, един път“, като много добро предложение от страна на Китай. Определям го така заради потенциала за растеж. Винаги сме консултирали инфраструктурните проекти по света, независимо от това дали става дума за „мека“ или „твърда“ инфраструктура, защото те водят до развитие на икономиката в краткосрочен и дългосрочен план.

Директорът на МВФ, каза още, че организация може да окаже подкрепа с координацията между участниците в икономическата програма на Китай, както и да помогне с техническото осигуряване.

Подписахме споразумение с китайското правителство, част от проекта „Един пояс, един път“, в изпълнение на което ще окажем специализирана техническа помощ и ноу-кау за развитието на инфраструктурните проекти и ще координираме всички нива на изпълнение. В тези две насоки – политики за координация и изграждане на капацитет, можем да предоставим експертен опит, трупан с десетилетия, заяви още Лагард.

Мисля, че съвременният свят се развива ускорено, но забравяме, че има хора, които изостават от темпа на това развитие. Тя подчерта, че постигането на ръст, трябва да е сред основните приоритети.

„Една от най-трудните задачи е да включим всички членове на обществото, да се убедим, че бедността е изкоренена, че ниските доходи могат да станат по-високи. След като ръстът на икономиката стане устойчив, ще се насочат инвестиции към образованието, квалификацията и по-доброто приспособяване към новото общество, в което все по-голямо място ща заемат технологиите.“

Инициативата „Един пояс, един път“, известна още „Икономически пояс на коприната“ и „Пътят на коприната 21-ви век“ е предложена от китайския президент Си Дзинпинг през 2013-та. Целта е да се изгради инфраструктурна мрежа, която да свързва Азия, Европа и Африка, като се използват старите търговски пътища, от античността и така –  да се развият икономическите връзки в страните, през които минава проектът.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук