Латинска Америка е изправена пред невиждана инфлацияИнфлацията се ускорява навсякъде. Разходите за живот в региона ще приключат годината с ръст от над 10%, което е най-високото ниво в глобален план, пише Bloomberg.

Ръстовете на цените надвишават целите на държавните ръководители във всички големи икономики от региона, като годишната инфлация този месец достига 6% в Чили, 6,2% в Мексико, 10,7% в Бразилия и цели 52% в Аржентина.

Големи банки на Wall Street прогнозират, че средният ръст на разходите за живот в Латинска Америка ще приключи годината на ниво от над 10%, най-високото в глобален план, и предвиждат, че натискът върху потребителските цени ще продължи и през по-голямата част от 2022 г.

Най-тежката инфлация в света се прибавя към проблемите, които Латинска Америка вече търпи като един от най-тежко пострадалите региони по време на пандемията. И макар че фискалната подкрепа беше безпрецедентна в много страни от континента, на повечето места тя съвсем не е толкова щедра като в САЩ, Германия или Япония.

Сега, когато регионът излиза от най-тежката си икономическа криза от два века насам, латиноамериканците очакват нисък растеж и бърза инфлация. Икономическата катастрофа вече се превърна в пречка пред усилията за намаляване на бедността и също така може да стимулира миграцията и изтичането на мозъци – служители, пострадали от загубата на покупателна способност, е по-вероятно да се насочат към САЩ в търсене на по-добри перспективи.

Централните банки в Латинска Америка готвят едни от най-агресивните повишения на лихвите в света в отговор на инфлацията, но до момента не са направили много, за да успокоят очакванията за продължаващ ръст на цените.

Един от проблемите е, че двигателите на инфлацията – неща като глобалното затруднение на корабоплаването и по-високите цени на суровините, едва ли ще бъдат преборени с по-високи лихви. Но друг проблем, специфичен за региона, е самоизпълняващото се пророчество, че нещата ще се влошават още повече. Тези очаквания са подкрепени от бързия ръст на цените през последните десетилетия.

Ускоряването на инфлацията засили натиска върху правителствата в Латинска Америка да ударят спирачка на разходите и да намалят бюджетния дефицит в момент, когато нетърпеливите жители на региона настояват за повече подкрепа.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!